Очаква се и тази година защитените специалности да бъдат без

...
Очаква се и тази година защитените специалности да бъдат без
Коментари Харесай

Наплив от кандидат-студенти в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, вижте най-желаните специалности

Очаква се и тази година предпазените специалности да бъдат без семестриални такси за учащите се

Голям интерес от кандидат-студенти регистрират от държавния Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ - Бургас.

На изпитите по биология и химия, за компетентност „ Медицина “, ще се явят над 400 души. Миналата година претендентите за лекари бяха 250.

Атрактивни и търсени са и специалностите от Факултета по публично здраве и здравни грижи. Почти всички бройки са заети още при първо класиране. Голям е броя на претендентите за специалностите „ Акушерка “, „ Медицинска сестра “ и „ Лекарски помощник “. За една от атрактивните бакалавърски стратегии „ Здравен мениджмънт “ към момента има 12 свободни позиции за бъдещи студенти. 

Така е и за професионални бакалаври „ Рехабилитатор “ и „ Помощник фармацевт “.

Очаква се и тази година с разпореждане на Министерски съвет няколко предпазени специалности да бъдат без семестриални такси за студентите. Това са: „ История и философия “, „ Български език и история “, „ Екология и запазване на околната среда “, „ Химия, Химични технологии “, „ Химични технологии и логика на психиката на спешните обстановки “, „ Технология на стъклото, керамиката и строителните свързващи субстанции “, „ Технология на нефта и газа “, „ Технология на водата “, „ Химично инженерство “ и „ Инженерни материали “.

Сред най-предпочитаните са специалностите от професионално направление „ Педагогика “ и изключително компетентност „ Предучилищна и начална учебна педагогика “. Там местата са запълнени на първо класиране и съвсем всички са по първо предпочитание на претендентите. Завишен е ползата и към „ Българска лингвистика “.

По първо предпочитание доста претенденти са се насочели и към специалностите „ Компютърни системи и технологии “ и „ Софтуерно инженерство “. Там също на първо класиране съвсем всички места са заети. Двете специалности попадат в предпочитаните професионални посоки, за които има декларирана нужда от министерства и работодателски организации. Сред тях попадат още част от педагогическите специалности, „ Транспортна техника и технологии “, „ Ремонт и употреба на автотранспортна техника “, „ Електроника “, „ Електронни системи в индустрията и медицината “, „ Техника и технологии в превоза “, „ Индустриален мениджмънт “, „ Хранителни технологии “ и атрактивната компетентност „ Биотехнологии “, за която все още има към момента незаети 5 бройки. 

Завишен интерес се следи и към компетентност „ Туризъм “ със степен „ бакалавър “. Все още има свободни места и в Колежа по туризъм. Техническият лицей също има опция да одобри нови студенти сред класиранията. 

В Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ могат да аплайват задгранични жители в сходство със Закона за висше обучение. От тази година в компетентност „ Медицина “ ще се организира образование и на британски език. 

Неприетите студенти и тези неприети по първо предпочитание, в изброените нагоре специалности, могат да наблюдават за динамичност сред класиранията и да получат своя късмет за студентска банка в Бургаския университет.

До 28 юли т.г. към момента всеки нов кандидат-студент може да подаде документи с цел да взе участие в класирането за банкет в университета.

След 05 август, в случай че има свободни места в някои специалности, ще има и спомагателен банкет.

Повече информация за специалностите и значимите дати може да откриете в уеб страницата на висшето учебно заведение:

https://www.uniburgas.bg/
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР