Очаква се 100 млрд. БВП тази година и около 105

...
Очаква се 100 млрд. БВП тази година и около 105
Коментари Харесай

Медна Стоянова: Икономиката ни прескача 105 млрд. през 2018 г.

Очаква се 100 милиарда Брутният вътрешен продукт тази година и към 105 милиарда през идната. Това съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова пред Българска национална телевизия. В същото време тя опроверга изказванията, че държавното управление ще похарчи без надзор няколко милиарда до края на годината. Но изясни, че в границите на 3 месеца ще бъдат направени много повече разноски, в сравнение с досега.

Менда Стоянова съобщи, че към този момент осъществяването на разноските по отношение на плануваните в бюджета за тази година е към 72%, а на приходите - 85.5%. Харочвете, които остават да се изпълнят, са към 28 на 100. " За 3 месеца напълно обикновено тези пари могат да бъдат изхарчени в границите на планувания по бюджета разход ", бяха думите ѝ.

" Прогнозата на Министерството на финансите е бюджетът да приключи уравновесено към нулата. Беше плануван недостиг 1,4 млрд, само че с нарастването приходите, той ще бъде нулиран. Голямата част от разноските ще бъдат направени през последното тримесечие, когато нормално се разплащат капиталовите планове и се регистрират стадии. Всички тези разноски са планувани в бюджета. Който успее, ще ги направи, кой не, ще икономиса нещо,което ще понижи недостига. В никакъв случай не може да приказваме за разпределяне на пари. В никакъв случай държавното управление не може да вземе решение да усилва разноските просто по този начин, а не за сметка на едно перо за друго ", изясни още Стоянова.

По тематиката за растежа на Брутният вътрешен продукт тя означи, че сме много над междинното в Европейски Съюз равнище. " Ако желаеме България да настига по приходите европейските страни, растежът в стопанската система би трябвало да идва от браншове, които носят висока добавена стойност, които са обвързани с износа, новите технологии и артикули, които имат добра интернационална пазарна цена. Няма по какъв начин нискоефективни производства да генерират приходи на хората, които работят там. ", съобщи депутатът от ГЕРБ.

Относно резултата след повишение на разноски в защита,здравеопазване и сигурност тя сподели, че в обществото има консенсус, че опазването на здравето е приоритет, от който зависи бъдещето. " Образованието и обгръщането на всички деца и приемането на базово обучение с спомагателни квалификации е наложително.

Председателят на бюджетната комисия изрази мнение, че е огромна ролята на Министерство на образованието, с което да подсигурява повишение качеството на образованието и изрази мнение, че проби са създали нашите деца да не могат да се показват и да не мислят. Менда Стоянова добави още, че би трябвало да има структурна промяна в метода, по който се дават обществените заплащания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР