Очаква ни период на постоянна висока инфлация с дългосрочен среден

...
Очаква ни период на постоянна висока инфлация с дългосрочен среден
Коментари Харесай

Източна Европа ще трябва да свикне с по-високата инфлация

Очаква ни интервал на " непрекъсната " висока инфлация с дълготраен междинен показател на потребителските цени от към 3-4% годишно в еврозоната и евентуално с един или два пункта от горната страна в множеството страни от Централна и Източна Европа. А в случай че към това се прибави и геополитическия риск в района с Русия и опитите за дестабилизиране на няколко страни, измежду които и Молдова, се получава съвършената стихия. Тази прогноза прави пред Investor.bg Йохан Габриелс, районен шеф в европейския снабдител на валутни услуги и интернационалните заплащания в Европа iBanFirst.

Според него е малко евентуално скоро да има връщане към целевите нива на централните банки от към или малко над 2% и по тази причина " би трябвало да се научим да живеем в свят на " непрекъсната " висока инфлация ".

„ През последните три години международната стопанска система мина през въртележка. Неочаквано ни връхлетя световна пандемия, заради което бяха въведени разнообразни ограничавания, с цел да се избегнат всеобщо смъртни случаи. Тези ограничения бяха нужни, само че това съществено наруши действието на стопанската система. Правителствата и централните банки по целия свят инжектираха невиждано количество ликвидност, с цел да предотвратят световна икономическа злополука и да запазят покупателната дарба на популацията “, показва анализаторът.

По негови калкулации количествените облекчения на централните банки около световната пандемия са достигнали 12 трлн. $.

„ Това, наред със разстройствата в международната търговия и търсенето на международно равнище, както и войната в Украйна, провокира интервал на " непрекъсната " инфлация. В района на ЦИЕ инфлацията се движи с двуцифрени стойности, като в някои страни тя е достигнала своя връх (напр. в Чехия), само че в други не още (напр. в Полша). В момента се употребява остарелия способ за битка с инфлацията: увеличение на цената на капитала посредством по-високи лихвени проценти и понижаване на ликвидността в стопанската система “, установи Йохан Габриелс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР