Очаква ли се грипната епидемия да съвпадне с четвъртата вълна

...
Очаква ли се грипната епидемия да съвпадне с четвъртата вълна
Коментари Харесай

Очаква ли се грипната епидемия да съвпадне с четвъртата вълна на COVID-19?

Очаква ли се грипната зараза да съвпадне с четвъртата вълна на COVID-19? Как да се предпазим и какви са рисковете? Отговорите дава полк. доцент Андрей Галев, шеф на Научноприложен център по военна епидемиология и хигиена на ВМА. Той коментира какво е значимо да знаем за сезонния грип. Интервюто е публикувано от Министерството на здравеопазването.

Доц. Галев, какво е значимо да знаем за грипа и може ли да чакаме грипна зараза през този сезон?

Грипът е остро инфекциозно заболяване, популяризира се циклично и годишно води до сезонни епидемии. По данни на СЗО по време на сезонните епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата. Ежегодните грипни епидемии предизвикват сред 3 до 5 млн. тежки случая, като от време на време провокират и пандемии. В България се следи забележителен спад на грипните болести. Това се дължи главно на строгите ограничаващи ограничения против COVID-19, които имахме и евентуално заради вирусното изместване. Но грипът е непредсказуем. Ниската циркулация на грипните вируси през предходната зима докара до намаляване на основания общ популационен имунитет и по тази причина може да се предвиждат повече и по-тежки случаи на грип през сезон 2021/22. Тази година грипният сезон още веднъж съответствува с пандемията от COVID-19 и е извънредно значимо да се предпазим в точния момент.

По какъв метод се предава грипът, какви признаци можем да чакаме и по какъв начин да ги разграничим от тези на COVID-19?

Сезонният грип се популяризира елементарно, изключително тук-там, на които се събират доста хора (детски заведения, учебни заведения, публичен превоз, старешки домове и др.) При кихане и кашляне болният от грип отделя капчици тайни, съдържащи вируси, които могат да доближат на разстояние до един метър и да бъдат вдишани отблизо стоящи лица. Възможно е косвено предаване на вирусите посредством контаминирани ръце и предмети. Грипът се характеризира с внезапно изразена интоксикация - висока температура, главоболие, мускулни болки, мощна изнемощялост, инфектиране на горните дихателни пътища. В огромна степен признаците на грип и COVID-19 са сходни, като при коронавирусната зараза следим и загуба на подушване и усет. Ето за какво е належащо проучване за слагане на точната диагноза.

Кои са рисковите групи, за които грипът е изключително рисков и то по време на Коронавирус пандемия?

Основно средство за профилактика на грипа и понижаване на заболеваемостта, смъртността и тежките затруднения от грип, са актуалните противогрипни ваксини. Препоръчва се имунизациите да се правят годишно при всички лица, навършили 65 години, както и при възрастни с хронични болести - сърдечно-съдови болести, хронични болести на черния дроб, диабет, онкологични положения, астма, ХОББ. Друга рискова група са бременните дами – когато и да е на бременността, също по този начин и деца до 4 годишна възраст, които са били приети в болница заради респираторни болести. Противогрипни ваксини се предлагат и за лицата, живеещи в проведени колективи (специализирани институции за даване на обществени услуги, военни поделения, общежития и др.), както и за лица с нараснал риск от заразяване по отношение на специалността им като транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав и други

Кои са най-честите затруднения в резултат на грипна зараза?

Грипът се възприема като елементарна респираторна зараза, която отминава за една седмица. За страдание обаче за милиони хора грипът води до обостряне на хронични положения и провокира сърдечно-съдови затруднения като инфаркти и инсулт. Грипната зараза усилва с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт, седмица след преболедуването му. Също по този начин грипът основава условия и за развиване на инфекции като бактериална пневмония, която сама по себе си е обвързвана с нараснал сърдечно-съдов риск посредством разнообразни резултати върху сърдечно-белодробната система.

Сезонния грип оказва своята тежест и върху хората с диабет като усилва до 6 пъти риска от хоспитализации. Тежестта на грипа оттатък респираторната зараза се документира все по-добре и откривателите разгласяват от ден на ден данни всяка година.

До каква степен противогрипните васкини са безвредни и ефикасни?

Първите противогрипни ваксини са въведени и се употребяват необятно от 1940 година насам, като напредъкът за обезпечаване на отбрана против сезонен и пандемичен грип е непрестанен. Те са потвърдено безвредни и ефикасни. Ежегодната имунизация оказва помощ за построяването и поддържането на имунитета на популацията против грип и в случай че бъде прекратена, огромна част от хората ще бъдат податливи на грипа, когато неговата циркулация се ускори.

Кога е най-подходящото време за слагане на противогрипна ваксина?

От 2019 година насам в България има утвърдена Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката против сезонния грип като и тази година има обезпечени безвъзмездни ваксини за най-уязвимите – възрастните на и над 65 година Ваксините към този момент са тук, като тази година Министерството на здравеопазването обезпечи ваксини за 230 000 души. Всеки един може да се обърне към персоналния си доктор, с цел да бъде ваксиниран. Сега е моментът за имунизация, с цел да може при възможното настъпване на грипната вълна при започване на идната година, да сме предпазени.

Ваксината против сезонен грип би ли ни предпазила от ковид?

Съществува проучване на лекари от Мичиганския университет, оповестено в профилираното издание American Journal of Infection Control, което твърди, че имунизираните против грип по-рядко се заразяват с ковид. Анализирани са данните на 27 201 пациенти от щата Мичиган, които до 15 юли 2020 година са се тествали за COVID-19. От тях съвсем 13 000 са били имунизирани против грип. Лекарите са открили, че в групата на имунизирани против сезонния грип по-малко хора са се заразили с COVID-19 (4%), в сравнение с в групата на неимунизираните (4,9%). Освен това пациентите с противогрипна ваксина по-рядко са били приети в болница или изкуствено обдишвани, а междинният им престой в болница е бил по-кратък. Не бива да подценяваме и двата вируса. Те са потвърдили във времето, че могат ни да причинят тежки премеждия и даже гибел. Ваксинацията против тях е най-сигурната отбрана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР