Обзалагаме се, че и вие ще може да приготвите толкова

...
Обзалагаме се, че и вие ще може да приготвите толкова
Коментари Харесай

Ябълкова пита с канела

Обзалагаме се, че и вие ще може да приготвите толкоз хубава питка!

Необходими Продукти

● прясно мляко - 1 ч.ч.
● квас - 1 пакет суха
● яйца - 1 бр.
● сол - 1 к.л.
● захар - 3 с.л.
● масло - 60 г
● есенция - ром
● брашно - 4 ч.ч.

за плънката


● ябълки - 2 бр.
● канела - 1 с.л.
● мед - 1 с.л. разтопен
● сусам - за поръсване
● орехи - 2 с.л. смлени
● захар - 1 с.л.
● прясно мляко - за намазване

Начин на подготвяне

Маята се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да бухне за 10 минути. Добавя се яйцето, солта, есенция ром, половината меко масло и брашното. Замесва се приблизително меко тесто и се оставя да втаса 40 минути, покрито с забрадка.

От тестото се отделя едно топче като яйце за средата, останалото тесто разделяме на 4 елементи. Всяка се разточва на кръгла кора и се намазва с масло, поръсва се със захар и канела и по този начин се подреждат една върху друга, като последната кора не се намазва. Поставя се паница върху корите и се изрязва кръг 20 см в диаметър, изрезките се резервират.

Срязва се през средата на 8 триъгълника. В средата на всеки се прави прорез и връхчето се промушва през него, обръща се на открито. Оставеното топче се разточва на питка за средата и се слага в центъра. От изрезките се оформят фитили, сплитат се и слагате върху питката. Ябълките се обелват и нарязват на полумесеци.

Смесват се смлените орехи, захар и канела и се посипват върху центъра. Нареждат се резени ябълка, като леко се застъпват. Отгоре още веднъж поръсваме с захар и канела. Оставя се да почине 20 минути, намазва се с прясно мляко и поръсваме сусам.

Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Изважда се ябълковата пита и се намазва с разтопен мед, след това се нарязва и сервира.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР