Обявяването на постепенна забрана за руския петрол от Европейският съюз

...
Обявяването на постепенна забрана за руския петрол от Европейският съюз
Коментари Харесай

Търговците на горива сами си налагат забрана за покупка на руски нефт

Обявяването на постепенна възбрана за съветския нефт от Европейският съюз през идващите няколко дни наподобява все по-вероятна. Това ще спре държавите-членки да купуват съветски нефт в отговор на нашествието в Украйна.

Дори и публично това да не се случило, към този момент има ограничавания върху част от покупките от Русия, които евентуално ще лимитират търговията на страната освен с Европа, само че и оттатък континента.

Най-големите търговци на горива в международен мащаб към този момент се отдръпват от покупки на съветски нефт, поради нерешителност в метода, по който се поясняват съществуващите правила. Освен това доста от най-големите петролни компании на континента също се разграничават от Москва от началото на офанзивата против Украйна, написа Bloomberg.

Още преди месец огромни търговци се заканиха да спрат търговията с съветски нефт от 15 май. По този метод търговците се приготвят за вероятно ембарго от страна на Европейски Съюз върху суровината.

Водещите търговци поясняват съществуващите регулации като възбрана да заплащат на " Роснефт ", " Газпром " и " Transneft " за артикули, които не са " жизненоважни ".

Най-големият търговец на нефт в света Vitol Group съобщи, че няма да подписва нови контракти за съветски недопечен петрол и рафинирани горива.

" Обемите на нефт ще намалеят доста през второто тримесечие, тъй като настоящите срочни договорни отговорности понижават ", обявиха от компанията предишния месец.

Междувременно сингапурската мултинационална компания Trafigura Group ще приключи покупките на недопечен нефт от Роснефт малко преди 15 май и ще понижи покупките на рафинирани горива. Компанията Glencore съобщи, че ще спре бизнеса си, включващ съветски артикули.

Освен датата 15 май, логистичните компликации при боравенето с съветския вид нефт Urals, в допълнение попречват износа.

Много европейски рафинерии обявиха, че повече няма да одобряват съветски недопечен нефт, което значи стесняване на дестинациите за експорт. Дори офертите за рафинирани горива постоянно изключват доставките с генезис от Русия.

Енергийната компания BP разгласи, че четирите и европейски рафинерии към този момент работят без съветска суровина. Някои по-малки компании като унгарската Mol Nyrt, обявиха, че преходът ще отнеме време.

Като цяло търговците не желаят да наемат скъпи танкери за товарене на Urals, без да има доказан покупател. Рискът да се окажат със затънал товар на пазар, на който цените на петрола в бъдещите месеци ще са по-ниски, се смята за прекомерно огромен.

Това не значи безусловно прекъсване на експорт на нефт от Русия, а по-скоро, че потоците към Европа към този момент са много по-сложни. Тази обстановка към този момент оказва по-голям напън върху Русия и фирмите и страните, които желаят да купуват нефт. Urals се продава на доста по-високи цени в Азия, в сравнение с в Европа, само че с цел да се стигне до Азия са нужни кораби, застраховка и финансиране.

Според търговци към този момент има обилни ограничавания върху износа на съветски недопечен нефт за Европа, поради решения, които огромните търговци и петролни компании към този момент са взели, написа money.bg.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР