Обявеното в дружество Ню Геймс, през което установилият се в

...
Обявеното в дружество Ню Геймс, през което установилият се в
Коментари Харесай

Лотарията на Божков съди държавата за стотици милиони в Страсбург

Обявеното в сдружение " Ню Геймс ", през което открилият се в Дубай обвинен хазартен необут Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Това излиза наяве от оповестена на уеб страницата на Софийския градски съд информация по делото за несъстоятелността на компанията (№699 от 2020 г.).

Жалбата до Страсбург към този момент е направена, излиза наяве от справката. Най-вероятно
лотарията ще претендира големи обезщетения от страната, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените вреди от сдружението поради метода на преустановяване на активността му през предходната година и последващите процесуални дейности на държавните органи, някои от които са доста противоречиви.

Скандалът за неплатени към 700 млн. лева от компании на предприемача Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите съперници братя Найденови. Тогава някогашният финансов министър Владислав Горанов трансферира виновността за вредата напълно върху хазартните компании, които погрешно ползвали закона. Божков пък твърди, че е плащал изрядно освен налозите си, само че и рекет на Горанов и някогашния министър председател Бойко Борисов, вследствие на което законите и наредбите са работили в интерес на компанията му.

Освен за налозите и таксите Божков и страната спорят в съда и за насилственото преустановяване на активността на сдруженията му посредством въвеждането на държавен монопол върху
лотариите.

На този стадий прокуратурата е предявила против предприемача и обвинявания за 19 хипотетични закононарушения, само че и до през днешния ден няма импортиран обвинителен акт в съда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР