Обявеното от правителството на Куба увеличение на цените на основните

...
Обявеното от правителството на Куба увеличение на цените на основните
Коментари Харесай

Горивата в Куба поскъпнаха с 500%

Обявеното от държавното управление на Куба нарастване на цените на главните услуги и бензина през идващите седмици изненада кубинците и провокира рецензии измежду специалистите. В понеделник вечерта министри и високопоставени чиновници се появиха по националната телевизия, с цел да осведомят за нарастванията и датата, на която те ще влязат в действие. Цените на горивата ще бъдат увеличени пет пъти, което ще докара до повишение на цената от 30 кубински песо на 156 или от $ и 25 цента до 6 $ и 50 цента за литър. Газта и електричеството ще нарастнат с 25%. Властите осведомиха, че новите цени на горивата ще стартират да се ползват от февруари, а тези на електрическата енергия и втечнения газ - от март.
Човек се приспособява към всичко, само че с цел да се приказва ясно, е доста скъпо. Сега ни е мъчно, да не приказваме за напред.
Роландо Делгадо, частник

Различните обменни курсове, употребявани в Куба, също способстват за компликациите. Ежедневно кубинците работят по обменния курс на черния пазар, който е близо 10 пъти по-висок от формалния . Един държавен чиновник ще продължи да получава към 7000 кубински песос или 291 $ на месец, с които би могъл да си набави към 44 литра бензин, само че нищо друго. На парламентарната сесия през декември предходната година управляващите оповестиха, че брутният вътрешен артикул на Куба се е свил с сред 1 и 2 % през 2023 година Инфлацията въпреки това се е повишила с 30% по отношение на предходната година, без заплатите да възстановят покупателната си дарба.
Искат да накарат хората да стачкуват ли? Защото ни притискат до стената. Аз съм последовател на Фидел Кастро и бях на 100 % склонен с стопанската система и ситуацията на страната, когато той я ръководеше, само че към този момент не съм!
Янаи Васкес, ефирен продуцент

Новите цени на горивата ще бъдат съпроводени от откриването на 28 бензиностанции, които ще продават непосредствено в долари и ще служат за подкрепяне на туризма. Преференциалната цена на едро за превозвачите ще бъде непокътната. Според управляващите нарастването на цените има за цел да подкрепи държавния бюджет, който понесе както последствията от спада на производството в резултат на пандемията, по този начин и глобите на Съединените щати.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР