Обявеното изтегляне на американците от Северна Сирия засилва ролята, която

...
Обявеното изтегляне на американците от Северна Сирия засилва ролята, която
Коментари Харесай

По-силна Русия, повече рискове - изтеглянето на САЩ променя Сирия

Обявеното евакуиране на американците от Северна Сирия ускорява ролята, която играе в спора Русия на Владимир Путин, само че обстановката крие опасности - да вземем за пример от директна борба с Анкара.

Започвайки кръвопролитна военна интервенция против милиции в Североизточна Сирия, Турция тласна кюрдите в прегръдката на режима в Дамаск, съдружник на Москва. Сирийското държавно управление не закъсня да разположи свои войски в зоната по силата на съглашение, одобрявано от Москва - гаранта на " териториалната целокупност " на страната.

За да избегне съществени конфликти сред сирийските и турските сили, съветската военна полиция стартира във вторник да патрулира по разграничителната линия в този регион, над който Дамаск изгуби надзор през 2012 година и където до момента бяха ситуирани американски войски.

Руски представители обявиха също, че поддържат директна връзка с турците, с цел да избегнат всички опасности от борба сред тях и силите на Башар ал Асад в Северна Сирия, по-специално в зоната към Манбидж.
Според специфичния представител на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев другите сили, намиращи се от 2011 година в Сирия, са " преговаряли в действително време ", с цел да се избегне най-лошото. " Няма да позволим да се стигне до такава степен ", увери той и добави, че Москва не поддържа офанзивата на Анкара, " призовавайки Турция към въздържаност ".

По думите на Лаврентиев в съветската база Хмеймим в Северозападна Сирия са били извършени съвещания сред кюрдите, търсещи отбрана от турската атака, и пратеници на Дамаск. Той обаче посочи, че още не знае резултата от тези договаряния.

Премахнати спънки

Русия може да се изправи и пред друга сериозна заплаха, в случай че се засилва групировката " Ислямска страна ", защото около турското нахлуване хиляди джихадисти може да излязат на независимост. Владимир Путин прочее наскоро даде обещание " да активизира ресурсите на тайните служби " за битка с тази нова опасност.

Въпреки това Русия реши да не подлага на критика прекомерно остро офанзивата на Турция, която трансформира в собствен сътрудник в Сирия и която дружно с нея е поръчител на мирния развой от Астана. Затова пък Русия бързо осъди американската политика в Сирия, чиито " несъгласия " най-после развързаха ръцете на Турция за намеса, ориентирана против кюрдите.

Неспособността на Вашингтон да реализира взаимни отстъпки може съгласно Москва " да подпали " целия район.
Като изпрати авиация да избави режима на Башар Асад през септември 2015 година, Москва даде опция на своя съдружник, подложен натясно, да удържи победи над бунтовниците и да си върне контрола над обширни елементи от територията на страната.

Днес в Сирия има ясно очевидно съветско наличие - две военни бази в Хмеймим и Тартус, патрули по улиците и " съветници ", учащи следващите батальони от сирийската войска. Присъствие, което ще повлияе на бъдещето на страната и което се укрепва от изтеглянето на американските войски, оповестено от Доналд Тръмп. Това " отстранява редица спънки пред възможни военни дейности ", изяснява Александър Шумилин от московския Център за разбор на близкоизточните спорове. " Преди изтеглянето се страхувахме да не пострадат американски бойци ", прецизира той.

Според съветския политолог Алексей Малашенко още е рано Москва да чества победа. Турция е някогашен съперник на режима в Дамаск и поддържа разнообразни размирен групировки в Сирия. Има заплаха Русия да се озове в безизходно състояние, притисната сред своя сирийски съдружник и страна, която е членка на НАТО. " Ще е извънредно да избухнат конфликти сред сирийската войска и турците ", обобщи Малашенко. И прецизира: " Турците ще завоюват. Тогава Русия или ще изостави Башар, или ще изпрати авиация да го поддържа, което ще постави завършек на другарството с Турция. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР