Обвиниха актьорът и депутат Евгени Будинов в конфликт на интереси.

...
Обвиниха актьорът и депутат Евгени Будинов в конфликт на интереси.
Коментари Харесай

Депутатът и актьор Евгени Будинов обвинен, че е в конфликт на интереси в Откраднат живот

 Обвиниха артистът и народен представител Евгени Будинов в спор на ползи. Всичко това в отворено писмо на кинопродуцента Росица Вълканова. Тя го упрекна, че е в директен спор на ползи във връзка с готвените промени в Закона за филмовата промишленост, тъй като е участник в сериала " Откраднат живот "

Здравейте, господин Будинов,

След Вашето присъединяване в предаването " Денят стартира с просвета ", излъчено по Канал 1 на Българска национална телевизия на 26.01.21 г. във връзка с настояването на Обединената кино общественост за прекъсване на процедурата по приемане на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за филмовата промишленост (ЗФИ), бих желала, в качеството ми на кино продуцент с 25-годишна процедура, да насочва към Вас, в качеството Ви на заместник-председател на Комисията по просвета и медии към Народното събрание, няколко въпроса.

Не знам какво имахте поради, когато неведнъж повтаряхте, че " протягате ръка " (към филмовата общественост, вероятно), само че то звучеше като някакво унизително снизхождение. Действително ли смятате, че Вие имате правото да диктувате изискванията и да определяте нашето бъдеще?

В предаването Вие заявихте, че подписалите писмото 13 организации в региона на филмовото произвеждане нямат нужната представителност и тежест, с цел да бъде чуто тяхното искане. Същевременно Вие и сътрудниците Ви от Комисията по култура приехте категорично мнението на една-единствена асоциация, Асоциация на филмовите и телевизионните продуценти (АФТП), копирайки буквално техните претенции за ремонти във все едно Ваши оферти за допълнения в ЗИД-а. Как да разбираме тази Ваша математика? Как изчислихте превеса на тази една асоциация, която съставлява 7 компании, за разлика от 13-те други организации, в които членуват над 50 компании, без да броим членуващите създатели?

Как изчислихте признанието и опита на членовете на АФТП като по-големи и заслужаващи внимание, в случай че те са произвели общо един български игрален филм, а членовете на 13-те организации са произвели над 90% от българските филми през последните 30 години? По някакъв различен аршин, явно, по брой създадени сериали, може би, или реалити шоута, само че ние не обсъждаме ли поправките в Закона за филмовата промишленост?

В предаването Вие споменахте също по този начин, че общата членска маса на 13-те организации била 100 - 150 души, а филмовата общественост начислявала 15 000 души. Вие евентуално не вършиме разлика сред създателите, носители на авторски и сродни права, които основават филмите, и техническите екипи, наети да ги осъществят, само че по какъв начин тогава тълкувате предназначението на Закона за филмовата промишленост? Не знаете ли, че бенефициенти на държавното подкрепяне на филмовото произвеждане са юридическите лица, продуцентските компании, а не актьорите, не осветителите, не декоростроителите? Нима поставяте знак на тъждество сред мнението по отношение на закона на едните и на другите?

А и нямам доверие някой от сътрудниците, които казвате, че са Ви звъняли в отбрана на двете привнесени в ЗФИ схеми, да удостовери поддръжката си, в случай че разбере, че финансирането на тези нови схеми ще е за сметка на дълго чаканото и по този начин належащо нарастване на финансирането на българското кино, че законът, по който ще би трябвало да работим отсега нататък, ще ни принуди да работим с още по-ниски бюджети, тъй като страната гони бройки, без да се интересува от качество.

В предаването Вие си позволихте да кажете, че " обществена загадка е по какъв начин продуцентите взимат по 1 милион лв. държавна дотация на филм, а го създават за половината пари ". Ще си разреша един съвет към Вас, като по-възрастна и по-патила от Вас гражданка поданик: не тиражирайте клюки, без да имате доказателства за обстоятелствата, тъй като давате доста неприятен образец, който може да бъде последван! Може на следващия ден някой да каже на висок глас, като един тип обществена загадка, че Вие не вършиме разлика сред културен и комерсиален артикул, че бъркате изкуство с чалга, че като артист от сериала " Откраднат живот " Вие не трябва да подкрепяте скица за финансиране имено на продуцентите на този сериал, тъй като сте в директен спор на ползи...

Продуцент съм на близо 20 игрални кино лентата и от " Писмо до Америка " до преди малко приключения " Рибена кост "  няма филм, в който да не съм вложила лични средства, няма филм, който съм завършила без заеми. Като мен са десетки мои сътрудници. Кога проверихте докладите ни и по какъв начин установихте, че крадем? Кога натрупахте персонален опит като продуцент, с цел да знаете какво коства производството на един филм? Чия популистка неистина тиражирате по този начин безконтролно, създавайки социална настройка против българските продуценти?

Разбирам, че Ви е мъчно да се абстрахирате от образеца на ръководителя на Комисията по просвета, господин Вежди Рашидов, който не се тормози да унижава от трибуната на Народното събрание представители на филмовата общественост - създатели, получили международно самопризнание. Разбирам, че като член на политическа партия, която не припознава културата като собствен приоритет, Ви е мъчно да деянията почитание към образованите, мислещи и търсещи истината хора, към хората, занимаващи се с изкуство, само че Ви убеждавам - те съществуват и макар че не имат финансовите и властовите принадлежности, с които да Ви накарат да ги чуете - бъдещето е тяхно, тъй като техните хоризонти са по-високи от Вашите.

Подкрепям настояването за прекъсване на процедурата по приемането на този ЗИД на ЗФИ, тъй като законопроектът е фалшив и неправдив и тъй като изгубих доверие в институциите, Изпълнителната организация Национален кино център и Министерството на културата, които го прекроиха в сгода на мощните на деня, и тъй като изгубих доверие в депутатите, които на бърза ръка желаят да го одобряват, с цел да изпълнят нечия поръчка, и тъй като ме интересува ориста на българското кино, което съумява да пресече границите на България.

Аз се усещам европейка, а Вие, господин Будинов?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР