Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени - никога и

...
Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени - никога и
Коментари Харесай

Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени, категоричен Пламен Узунов

Обвиненията за търговия с въздействие са безпочвени - в никакъв случай и по никакъв мотив не съм взимал, не ми е предлагана полза.

Това съобщи пред bTV президентският секретар по правни въпроси Пламен Узунов . Той добави, че държи името му да бъде изчистено.

Миналата седмица прокуратурата разгласи, че той е общувал с обвинения предприемач Пламен Бобоков и е осъществявал " търговия с въздействие ". Днес държавното обвиняване популяризира скрийншотове на известия сред Бобоков и Prezident-Pl. Uzunov. Те касаят три обособени случая, за които двамата обменят информация през 2019.

Узунов е някогашен шеф на пловдивската полиция, напуща системата на Министерство на вътрешните работи през август 2015 година, с цел да се завърне като министър на вътрешните работи в служебния кабинет, формиран от президента Румен Радев. В момента е секретар на президента по правните въпроси.

Узунов изясни, че обвиняване за търговия с въздействие се потвърждава мъчно, само че той не разчита на прокуратурата. Той изясни, че познава единствено Пламен Бобоков, само че не и неговия брат.

" Контактувал съм с него през годините, налагало го е служебната ми активност. Във всяка една делегация, когато бъдат подадени лицата, които ще съпровождат президента - моята длъжностна характерност изисква да извърша инспекция на компаниите и лицата. Ако има съмнителни те би трябвало да бъдат спрени и да не пътуват с президента. При него сходно нещо не съм установявал " ", сподели Узунов и добави, че това е повода да осъществят контакт.
 Разностранна преписка сред Бобоков и Узунов засичат проверяващите
Разностранна преписка сред Бобоков и Узунов засичат проверяващите

Искат материали от правосъдното министерство и от президентството

Секретарят на президента съобщи, че изпитва почитание към Пламен Бобоков, тъй като е образован човек , само че посочи че не знае доста за персоналния му живот, макар че са другари.

Той уточни, че държавното обвиняване е популяризирало лична интерпретация на неговите показания.

" Доброволно заявих, че ще окажа цялостно подпомагане, предадох мобилния си телефон. Уведомиха ме, че би трябвало да отидем до дома ми, с цел да извършат инспекция и претърсвания. С огромно удивление открих, че там, където пребивавам има полицейски бус, автопатрул и два мотора, а на открито беше цялостно с полиция. Съжалих следователя, тъй като му се наложи да ги отпрати, а в този миг започнаха да прииждат медии ", уточни Узунов.

Той беше безапелационен, че все още е очевидец, а не обвинен. " Разликата сред очевидеца и обвинения е, че обвиненият има повече права - да не дава пояснение, има право на бранител. Свидетелят би трябвало да се яви, би трябвало да обясни. Възможно е прокуратурата да реши и да ме упрекна, само че аз нямам никакви терзания и съм спокоен ", добави той.
 Бобоков ходатайствал за назначението на Николай Николов за прокурор
Бобоков ходатайствал за назначението на Николай Николов за прокурор

Страхувам се за живота си

Пламен Узунов добави, че от вкъщи му са конфискувани остарял мобилен телефон и една флаш памет. По думите му даже не знае какво има на портативният хардуер, тъй като била останала в облеклата му. " Аз не бях подготвен да давам отговор на въпроси, тъй като не знаех, че прокуратурата е популяризирала такава " интерпретация " на чатовете ", сподели още Узунов.

Секретарят на президента разяснява и решението на Върховния административен съд за либийски транспортен съд, което не е било подписано, само че Узунов го е имал и изпратил на Бобоков. " В края на 2018 година назряваше дипломатически скандал за незаконно лишаване на либийски танкер под името БАДР в български териториални води. Още тогава президентството беше упорито търсено от либийската страна. Още тогава беше образуван екип, който да изследва случая, с цел да предотвратим скандал и оповестяването на България за пиратска страна ", изясни Узунов.

" В цялата организационна активност при мен е попаднало и въпросното решение. Нямам спомен кой ми го е изпратил " , посочи той и добави, че няма познати магистрати във Върховен административен съд.
 Арестуваха президентския секретар Пламен Узунов
Арестуваха президентския секретар Пламен Узунов

Той се проверява за търговия с въздействие

Узунов разгласи, че не познава юриста Николай Николов от Русе , за който Пламен Бобоков призна, че е " ходатайствал ", с цел да бъде назначен за градски прокурор. Той добави, че никой не го е молил да лобира за него, както и че той няма пълномощия и власт за сходно предопределение.

Той отхвърли да се е занимавал по случай за съветски жител за придобиване на българско поданство, каквито данни имаше в публикуваната преписка от прокуратурата.

" Нека прокуратурата да покаже какви задължения съм поел и какво съм извършил. Това, че някой ми е изпратил някаква бланка - знаете ли какъв брой неща ми изпращат. Не съм поемал задължения към никого за сходно нещо, а и нямам власт да го направя, това е неуместно ", съобщи Узунов.

Той разгласи, че задачата е да се навреди на президента Румен Радев, а той се употребява за средство. Посочи, че с президента са обсъждали проблема и към момента не е изгубил неговото доверие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР