Обвинения в злоупотреба със служебно положение в рамките на това

...
Обвинения в злоупотреба със служебно положение в рамките на това
Коментари Харесай

Двама бивши румънски министри на здравеопазването бяха обвинени за покупка на ваксини срещу COVID-19

Обвинения в корист със служебно състояние в границите на това дело са повдигнати на Влад Войкулеску, който бе министър на опазването на здравето от декември 2020 година до април 2021 година като представител на в този момент опозиционната партия Съюз за избавление на Румъния (USR), и на някогашната министърка на опазването на здравето Йоана Михаила, тогава от USR, а в този момент член на друга опозиционна групировка - РЕПЕР на някогашния министър председател Дачиан Чолош. Бившият министър председател от Национално-либералната партия Флорин Къцу пък е упрекнат в съучастничество в корист със служебно състояние " с изключително тежки последствия ".

Влад Войкулеску съобщи през днешния ден, че делото за закупуването на ваксини против COVID-19, формирано от румънската антикорупционна прокуратура, е неповторимо за Европа.

" Има остатък (от ваксини) в цяла Европа. Когато приказваме за остатъка, би трябвало да се замислим какво би означавало Румъния да не поръча като цяла Европа или да поръча малко. Това щеше да значи доста хора да нямат достъп до ваксина. Още един път, това не бе мое решение. Цялото това дело е неповторимо в Европа. Никъде няма прокурор, който да проверява сходно политическо решение. Политическите решения са своевременни, съгласно незабавните потребности в съответния миг: избавяне на човешки живот и задействане на стопанската система ", сподели Войкулеску.

Бившият министър на опазването на здравето акцентира, че не е подписвал никакъв контракт за закупуване на ваксини.

Националната дирекция за битка с корупцията упреква Войкулеску в корист със служебно състояние с изключително тежки последствия и в съучастничество в корист със служебно състояние с изключително тежки последствия, а Михаила - в корист със служебно състояние с изключително тежки последствия, осведоми Аджерпрес, като се базира на DNA.

Йоана Михаила съобщи пред публицисти след излизането си от DNA, че решението за количеството контрактувани ваксини против COVID-19 е било взето " солидарно в държавното управление " и " в сходство със законовите разпореждания по това време и с научните доказателства, които посочваха, че имунизирането е ефикасно ". Тя подсети, че договорите са били резултат от договарянията сред Европейската комисия и производителите на ваксини ".

" Страните членки бяха осведомени и имаха опцията да останат в контракта или да го откажат, а решението беше взето солидарно в държавното управление посредством меморандум ", уточни Михаила, като означи, че този меморандум е бил утвърден от министерството на финансите.

" В моя мандат не е изминал срокът на нито една от РНК-ваксините. Бяха продадени на страни като Дания или бяха дарени ", уточни още някогашният министър.

Йоана Михаила беше министър на опазването на здравето от април до септември 2021 година, като зае поста след Влад Войкулеску, който беше третият подред здравен министър, уволнен от началото на пандемията в Румъния.

Според прокурорите на 10 и на 18 март 2021 година Войкулеску, като министър на опазването на здравето, в нарушаване на законовите разпореждания и без никакви документи/анализ, доказващи нуждата от покупката, е сключил договорка и е наредил заплащане на спомагателна покупка на 14 445 798 дози ваксина (Пфайзер и Модерна), когато би трябвало да знае, че броят на лицата, отговарящи на изискванията за имунизация, обявен от румънската страна на Европейската комисия, е 10,7 милиона души и че контрактуваните преди 1 януари 2021 година дози ваксина (37 588 366 дози) биха били задоволителни за имунизирането на повече от 23 милиона души.

В обвиняването против Михаила се показва, че в качеството си на министър на опазването на здравето, в нарушаване на законовите разпореждания и без никакви документи/анализ, доказващи нуждата от покупката, е инициирала меморандум, утвърден на 13 май 2021 година от обвинения Флорин Василе Къцу в качеството му на министър ръководител в държавното управление на Румъния, който е довел до договарянето и заплащането на в допълнение количество от 34 099 623 дози ваксини на Пфайзер.

Председателят на партия Съюз за избавление на Румъния Каталин Друла разяснява през днешния ден на конференция в Брашов, че делото за покупката на имунизациите е лишено от наличие, оповестява Аджерпрес. Според Друла делото няма нищо общо с някогашния министър Влад Войкулеску, нито с някогашния министър председател от Национално-либералната партия Флорин Къцу.

" (...) Това е правосъдна корист, досие, което няма никакво наличие. Нещо повече, тя е ориентирана и против хора, които не са били във веригата на отговорност за поръчките за ваксини (...) ", разяснява Друла.

" Поръчките бяха направени на европейско равнище, Румъния поръча надалеч под междинното европейско равнище - 10 дози на човек, до момента в който ние купихме 3 и нещо. А повода, заради която някои останаха неизползвани, е точно саботирането на имунизацията ", сподели водачът на партия Съюз за избавление на Румъния.

Румъния е втората най-слабо имунизирана страна в Европейски Съюз против COVID-19 след България.

Румънската антикорупционна прокуратура отбелязва, че в тактиката на Европейската комисия от юни 2020 година за доставяне с ваксини против КОВИД-19 беше очакван централизиран метод за закупуване на ваксини посредством договаряне от страна на Европейска комисия на предварителни съглашения с производителите от името на страните членки. Ваксините трябваше да се разпределят сред страните съгласно броя на популацията, а решението за предпочитано имунизиране на избрани групи бе оставено на страните членки. Антикорупционната прокуратура прецизира, че страните членки са имали опция да употребяват в период от пет дни от уведомлението уговорка за отвод, тъй че да не бъдат задължени да заплащат вноски за ваксини, които са решили да не изискат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР