Обвинението на Тръмп описва Пенс като решаваща фигура в делото на специалния прокурор

...
Вашингтон — Федералното обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп по
Коментари Харесай

Вашингтон — Федералното обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп по четири обвинения в престъпления, в които се твърди, че се е опитал да отмени президентските избори през 2020 г., ясно показва, че бившият вицепрезидент Майк Пенс е критичен свидетел в делото на прокуратурата срещу бившия президент.

В обвинителния акт Пенс е описан като централната фигура, съпротивляваща се на предполагаемите схеми на Тръмп и неговите съзаговорници за забавяне на предаването на властта преди и на 6 януари 2021 г., многократно отхвърляйки исканията на Тръмп той да отхвърли резултатите от Избирателната колегия, докато наблюдаваше съвместна сесия на Конгреса. Тръмп отрече да е извършил нарушение и трябва да бъде изправен пред федералния съд в четвъртък.

Действията на Пенс преди 6 януари са добре документирани, включително от комисията на Камарата, която разследва нападението и от самия Пенс. Наскоро той написа мемоари, в които описва опита си след изборите през 2020 г. и на 6 януари

се яви пред голямото жури, изслушващо доказателства по разследването на Смит за седем часа през април, след като първоначално се противопостави на призовка за свидетелските му показания.

Неговата роля в случая също идва, тъй като той се кандидатира далеч зад бившия си шеф за републиканската президентска номинация през 2024 г. Популярността на Пенс в Републиканската партия спадна рязко след 6 януари и той се затруднява с анкетата по-горе едноцифрени числа. Главният политически анализатор на CBS News Джон Дикерсън смята, че тази динамика придава допълнителна тежест на показанията на Пенс, тъй като не могат лесно да бъдат отхвърлени като политическа поза.

„Би било по-сложно от гледна точка на случая, ако бившият зам. Президентът Пенс се справяше по-добре в кампанията. С други думи, ако се справяше по-добре, може би бившият президент Тръмп би могъл да отхвърли всяко негово свидетелство като нещо, което да се опита да измъкне Тръмп от надпреварата", каза Дикерсън в четвъртък вечерта по CBS News "Америка решава." „Но Майк Пенс не се справя много добре в надпреварата за републиканците. Той може дори да не стигне до етапа на дебата, което изисква определено ниво на успех в неговата партия.

„Част от тази причина е, че бившият му шефът го нарисува като превратник, напълно преобръщайки нормалния начин, по който републиканците говореха за чест в президентска надпревара", продължи Дикерсън. "Те казваха: „Кой може да се изправи и да направи правилното нещо в трудния момент ?' Това определя какво направи Майк Пенс. И той плаща наказанието за това политически." 

Какво се казва в обвинителния акт на Тръмп за Пенс 

В обвинителния акт от 45 страници се твърди, че Тръмп и неговите неназовани съзаговорници са участвали незаконно в заговор за прокарване на неверни обвинения на широко разпространена измама на изборите през 2020 г. и да използва тези съмнения, за да блокира прехвърлянето на властта на Джо Байдън.

Когато усилията на Тръмп да „възпрепятства изборния вот чрез измама на държавни служители“ бяха посрещнати с „многократен провал, " той и неговите съюзници се твърди, че са се обърнали към нов план - организиране на групи от измамни избиратели, за да удостоверят фалшиво, че той всъщност е спечелил няколко щата, което би обърнало изхода в негова полза, се казва в обвинителния акт. 

Планът разчиташе на Пенс. Като президент на Сената той щеше да наблюдава официалното преброяване на избирателните гласове, когато съвместната сесия на Конгреса се свика на 6 януари. Схемата щеше да го накара да „замени законните избиратели с фалшивите избиратели на ответника удостоверява подсъдимия като президент“, според обвинителния акт.

Тук ролята на Пенс става по-видима в документа за таксуване, който споменава името му или „вицепрезидента“ повече от 100 пъти. Последните части на обвинителния акт подробно описват предполагаемите многократни опити на Тръмп „да привлече вицепрезидента да използва церемониалната си роля при сертифицирането, за да промени измамно резултатите от изборите“, като ги свързва с насилието в Капитолия, когато Пенс отказа да го направи.

Както публично, така и насаме, се казва в обвинителния акт, Тръмп е започнал да оказва натиск върху своя вицепрезидент да промени изхода от изборите в седмиците преди 6 януари. На 23 декември Тръмп ретуитира бележка, наречена „Операция „PENCE“ „CARD“, в която невярно се твърди, че вицепрезидентът може едностранно да дисквалифицира законни избиратели от шест щата.

Обвинителният акт описва подробно поредица от разговори и срещи между Пенс, Тръмп и други служители и сътрудници в дните преди ян. 6. Един такъв разказ описва телефонен разговор на Коледа между Пенс и Тръмп, в който се твърди, че Тръмп го е призовал да отхвърли изборните гласове. В обвинителния акт се казва, че Пенс се отдръпна, като каза на Тръмп: „Знаете, че не смятам, че имам правомощието да променя изхода.“

Обвинителният акт цитира „едновременните бележки“ на Пенс, когато описва два разговора, включително Разговор с Тръмп на 29 декември.

По време на телефонен разговор на 1 януари обвинителният акт твърди, че Тръмп се е обадил на Пенс заради съпротивата на Пенс срещу дело, с което се иска от съда да постанови, че вицепрезидентът е имал правомощието да отхвърля или връща гласове към щатите. В обвинителния акт се казва, че Тръмп е казал на Пенс, че е „прекалено честен“, след като той отново се е противопоставил.

На 3 януари, се казва в обвинителния акт, Тръмп е казал на Пенс, че има абсолютното право да отхвърли електоралните гласове и да отмени изборите, на което вицепрезидентът отговори, че няма такива правомощия. Федерален апелативен съд отхвърли дело с това твърдение предишния ден, според обвинителния акт.

Срещата на 4 януари включваше Тръмп, неназован съзаговорник, Пенс и висши помощници на Пенс. В обвинителния акт, отново цитиращ бележките на Пенс, се казва, че Тръмп е направил „съзнателно неверни твърдения“ за изборни измами и че президентът и неговият съзаговорник са поискали от Пенс да отхвърли законните избиратели или да изпрати въпроса обратно на законодателните органи на щатите.

„Когато вицепрезидентът оспори Co-Conspirator 2 относно това дали предложението за връщане на въпроса към щатите е оправдано, Co-Conspirator 2 отговори: „Е, никой не го е тествал преди“, се казва в обвинителния акт . „След това вицепрезидентът каза на ответника: „Чухте ли това? Дори собственият ви адвокат не казва, че имам тази власт.“ Ответникът отговори: „Всичко е наред, предпочитам другото предложение“ вицепрезидентът да отхвърли избирателите едностранно.“

На 5 януари, по указание на Тръмп, в обвинителния акт се казва, че началникът на кабинета и адвокатът на Пенс са се срещнали отново със съзаговорник 2, който се е застъпвал за Пенс да направи това, което Тръмп каза, че предпочита предишния ден – едностранно отхвърляне избиратели от множество държави. По време на срещата Co-Conspirator 2 „призна на частно пред съветника на вицепрезидента, че се надява да предотврати съдебно преразглеждане на предложението си, тъй като разбра, че то ще бъде единодушно отхвърлено от Върховния съд“, се казва в обвинителния акт.

Тръмп упражни публичен натиск върху Пенс и многократно каза, че Пенс има правомощията да отхвърля избиратели, въпреки че вицепрезидентът каза, че няма да го направи. Той продължи да насърчава поддръжниците си да се появят във Вашингтон на 6 януари.

Тръмп се обади на Пенс в 11:15 сутринта на 6 януари, като отново го притисна да отхвърли или върне електоралните гласове на г-н Байдън, се казва в обвинителния акт. Не след дълго, обръщайки се към тълпата от поддръжници, които се бяха събрали близо до Белия дом, Тръмп каза: „Надявам се, че Майк ще постъпи правилно“.

В Капитолия скоро се събра тълпа. Малко преди 13:00 ч. Пенс излезе с обширно изявление, в което обяснява, че ролята му на президент на Сената не му дава „едностранни правомощия да определя кои електорални гласове трябва да бъдат преброени и кои не“.

„След това , маса от хора — включително лица, които са пътували до Вашингтон и до Капитолия по указание на ответника — пробиха бариерите, отцепващи територията на Капитолия, и напреднаха към сградата, включително като яростно атакуваха служители на реда, опитващи се да я осигурят," се казва в обвинителния акт.

Обвинителният акт подчертава туита на Тръмп в 14:24 ч., когато неговите поддръжници нахлуха в Капитолия: „Майк Пенс нямаше смелостта да направи това, което трябваше да направи, за да защити нашата страна и нашата конституция, давайки щатите имат шанс да удостоверят коригиран набор от факти, а не измамните или неточни, които са били помолени да удостоверят преди това. САЩ изисква истината."

Една минута по-късно Тайните служби "беха принудени да се евакуират вицепрезидента на сигурно място“, се казва в обвинителния акт. Членове на тълпата скандираха „Обесете Майк Пенс“ и „Изведете го!“

Екипът на Пенс го отведе от церемониалния му офис на дискретно, сигурно място, мигове преди жестоката тълпа да стигне до него.

Часове по-късно, след като насилието стихна, той се върна в залата и Конгресът продължи да брои гласовете.

„В 3:41 сутринта на 7 януари, като председател на Сената, Вицепрезидентът обяви сертифицираните резултати от президентските избори през 2020 г. в полза на Байдън“, завършва обвинителният акт.

Реакцията на Пенс на обвинителния акт

Пенс отговори на обвинителния акт, докато говори с репортери в Индианаполис в сряда.

„За съжаление, президентът беше заобиколен от група откачени адвокати, които продължаваха да му казват това, което сърбящите му уши искаха да чуят“, каза той. „И макар аз да съм го аргументирал какво, разбирам, изисква моята клетва към Конституцията, президентът в крайна сметка продължи да изисква да избера него пред Конституцията.“

Пенс каза, че „всеки, който се поставя над Конституцията, никога не трябва да бъде президент на Съединените щати и всеки, който иска някой друг да се постави над Конституцията, никога повече не трябва да бъде президент на Съединените щати“.

Въпреки че някои демократи похвалиха Пенс за това, че отстоя позицията си, изявлението му и известността му в случая на специалния прокурор няма да го хареса на републиканските гласоподаватели, от които той се нуждае, за да спечели номинацията. Но, както отбеляза Дикерсън, в този момент няма много загуба на любов между най-ревностните поддръжници на Тръмп и Пенс.

Все още не е ясно дали Пенс ще бъде призован да свидетелства, ако делото стигне до съда.

„Не съм сигурен, че той ще бъде призован да свидетелства“, каза дългогодишният старши съветник на Пенс Марк Шорт пред CNN миналия петък. „Той е централна част от това, разбира се, но мисля, че голяма част от това, което той представлява, е публично.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР