Обучението. Снимка: Агенция Митници“ През месец септември 2024 г. на ГКПП

...
Обучението. Снимка: Агенция Митници“
През месец септември 2024 г. на ГКПП
Коментари Харесай

Съвместно обучение на екипи от България и Великобритания в борбата с контрабандата

Обучението. Снимка: Агенция „ Митници “

През месец септември 2024 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ се организира взаимно образование на екипи от оперативна група от офицери от Националната организация за битка с престъпността /NCA/ и други правоприлагащи органи от Англия, митнически чиновници от Агенция „ Митници “ и гранични служители на реда от Главна дирекция „ Гранична полиция “. По време на образованието бяха осъществени взаимни инспекции на транспортни средства и товари, в това число с рентген . В инспекциите бяха включени и особено подготвени митнически кучета.

Ден след приключването на образованието са арестувани 10 извънбордови мотора . Те са открити при щателна митническа инспекция на лекотоварен автомобил с турска регистрация. Шофьорът – български жител, заявява, че транспортира мебели (столове) за персонална приложимост от Турция за България. Стоката е надвишавала нормите за безмитен импорт . Превозното средство е селектирано за щателна митническа инспекция, при която измежду заявената стока са открити 10 извънбордови мотора за лодки. На нарушителя е формиран акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени артикули без знанието и разрешението на митническите органи.

За последните 12 месеца Националната организация за битка с престъпността на Англия /NCA/, дружно с Министерствата на вътрешните и външните работи и други английски сътрудници, Агенция „ Митници “ и Министерство на вътрешните работи работиха в тясно съдействие като споделяха разследваща информация и организираха взаимни интервенции , ориентирани към незаконните канали за трафик на хора, като част от тази активност е прекъсването на вноса в Европейски Съюз на надуваеми лодки, мотори и съоръжения за тях, употребявани всеобщо за пресичане на Ламанша от незаконни имигранти.

 

В резултат на това са предотвратени 33 опита за преместване на морско съоръжение, предопределено за незаконни групировки . Задържани са 125 надуваеми лодки, 128 извънбордови мотора, повече от 700 помпи и 300 гумени обръча. Експерти от NCA на Англия правят оценка, че осъществените арестувания са нанесли вреди на незаконните мрежи на стойност от 16,6 млн. евро, каквато облага са щели да осъществят от прекосяванията през Ламанша, употребявайки това съоръжение.

Британският министър по въпросите на граничната сигурност и леговище Анджела Игъл декларира :

„ Няма да останем безучастни, до момента в който нарушителите се възползват от уязвими хора, в това число дами и деца. Благодарение на напъните на Националната организация за битка с престъпността /NCA/, граничните управляващи и други чиновници на Министерството на вътрешните работи, които работят в синхрон с българските си съдружници, границите ни са по-сигурни и е допустимо да бъдат избавени повече човешки животи. С конфискуването на съоръжение, употребявано за рискови и нестабилни лодки, нанасяме сериозен удар по интервенциите на контрабандистите и възпираме милионни облаги. “

Директорът на разузнаването на NCA Ейдриън Матюс показа, че България заема основно място по маршрута за доставки за незаконните мрежи, съпричастни към трафика на хора и организиращи рисковите прекосявания с лодки през Ламанша .

„ Изземвайки оборудването преди да стигне до тях освен попречва тяхната активност и нанася вреди върху облагите им, само че също по този начин възпира потреблението на тези рискови лодки и ненадеждни мотори в морето, където се излага на риск животът на хора. Като близки сътрудници и съдружници, Англия и България работят дружно в битката с проведената престъпност и незаконната миграция, засилвайки сигурността по границите на двете страни. Заедно сме решени да продължим да вършим всичко допустимо за противодействието и разбиването на незаконните мрежи, съпричастни към трафик на хора, които печелят от човешката невъзможност, където и както и да работят. “

Георги Господинов, шеф на Митнически пункт „ Капитан Андреево “, дефинира като значима задача пред митническите чиновници предотвратяването на опитите за транспорт на надуваеми така наречен „ дребни лодки “ и съоръжение за тях, вследствие на която се пресичат и нелагални канали за трафик на хора

„ За осъществяването на тази задача за нас е от извънредно значение провеждането на взаимни образования с нашите сътрудници от правоприлагащите институции на Англия. Обмяната на положителни практики е поръчител и за положителни резултати за дейно противопоставяне на опитите за контрабанда. ”

През октомври 2023 година България и Англия подписаха обща декларация, която отразява уговорката на двете страни за задълбочаване на взаимоотношенията . Ключов миг съставлява ангажираността за взаимна работа във връзка с усилване на опциите ни за разтрошаване на проведени незаконни мрежи.

През ноември 2023 година беше подписано Съвместно изказване сред Република България и Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия за усилване на съдействието в битката и ограничението на проведената незаконна миграция . Обединеното кралство остава ангажирано в поддръжката си към напъните на България в битката с тежката проведена престъпност.

Арестуваха прочут български музикант – кой и за какво?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР