Обучението на котки може да ви изглежда невъзможно, но всъщност

...
Обучението на котки може да ви изглежда невъзможно, но всъщност
Коментари Харесай

Как да научиш котката си да сяда?

Обучението на котки може да ви наподобява невероятно, само че в действителност всяка котка може да бъде научена да прави всевъзможни страхотни трикове. Един от най-полезните е да се научи на команда за сядане. Точно като при кучешките команди. И в случай че образованието на кучето е нещо обикновено, то при котките не е чак толкоз публикувано. Но въпреки всичко може да се случи.

Ако научите котката да седи, то това значи, че е по-малко евентуално тя да бъде под краката от самото начало или когато сте заети с някаква работа. Затова тук ще ви препоръчаме два метода за образование, които може да изпробвате.

Първият способ е да примамите котката да седи, като употребявате меко котешко лакомство, което може да бъде намазано върху лъжица или пръчка, която ще бъде примамка- това може да бъде консервирана котешка храна, крема сирене, мека риба от консерва като риба звук, кисело мляко или други

Повдигнете примамката постепенно над лицето ѝ, преминавайки около носа ѝ към челото. Тя ще наблюдава примамката с глава и ще се настройки в седнало състояние. Веднага откакто седне ѝ дайте да опита от лакомството, след което незабавно вдигнете лъжицата. По този метод я награждавате, че е проследила примамката с носа си.

След това е време да замените примамката с дума или сигнал с ръка. За да махнете примамката, използвайте я, с цел да накарате котката си да седне, само че я възнаградете с лакомство или единствено с опитване от друга лъжица или купа. С течение на времето преминете към потребление на чиста лъжица без лакомство, с цел да привлечете котката да седне, като в същото време продължавате да оферирате лакомство от ръката или купата си.

 Обучение на котка с премия

Можете също по този начин да замените примамката с вербален сигнал или сигнал с ръка. Едната тактика е да вдигнете ръката си по метод, сходен на този, по който сте държали примамката. Ако е належащо дръжте лакомство в ръката първите няколко пъти.

Може също да започнете, като употребявате двоен сигнал - с ръка и със заповедната думичка " седни " с примамката. След редица повторения на този двоен сигнал вашата котка ще може да планува какво е помолена да направи, когато чуе или види сигнала. Тогава тя ще стартира да реагира на него, а не на примамката.

Вторият способ за образование на котката за седене е да изчакате котката да седне сама и да маркирате държанието ѝ с тракване, когато това се случи. Веднага щом дъното на котката допре пода, щракнете и ѝ дайте някакво лакомство. Обучението с щракане работи добре за капризни или страхливи котки, които може да се оправят най-добре с способи, които не изискват от вас да се приближавате прекомерно близо.

Дресирането на котката в идеалния случай би трябвало да се прави в миг, когато котката ви естествено ще седне на място, където ще ѝ е комфортно да седи. Ако котката обича да седи на перваза на прозореца или на дивана, бъдете подготвени да я възнаградите на тези места.

Докато го вършиме тя ще се научи да се свързва седнала с щракването и премията. Гледайте котката да ви следи преди да седне. Ако котката стартира да седи съзнателно, може да добавите джука команда или сигнал с ръка. Започнете с тях тъкмо когато котката се приготвя да сяда.

Когато почувствате, че котката ви свързва командата Седни с държанието, започнете да възнаграждавате единствено това държание, което се случва в отговор на думите ви. Дайте ѝ знак да седне до момента в който към момента стои - в случай че го направи, незабавно я възнаградете.

 Котка при команда Седни

Ако тя сяда без вашата команда, върнете я в началното ѝ изправено състояние и по-късно произнесете още веднъж командата. Веднага щом отговори на нея, възнаградете я - само че единствено тогава. Вашата котка ще се научи бързо да чака сигнала, защото той действа като знак, че тя ще бъде възнаградена за държанието си.

Правете къси тренировки - от 30 секунди до пет минути по няколко пъти през целия ден. Ще бъдете изумени какъв брой необикновено умна е вашата котка и какъв брой бързо тя овладява седенето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР