Обстановката в Северно Косово продължава да се нажежава. В различни

...
Обстановката в Северно Косово продължава да се нажежава. В различни
Коментари Харесай

Сърбия прехвърля военна техника към граничните райони с Косово

Обстановката в Северно Косово продължава да се нажежава. В разнообразни Телеграм канали изтече видео, което демонстрира по какъв начин Белград трансферира военна техника към граничните региони с Косово. Според известия в локалните медии Нишкият корпус, дружно с 63-та въздушнодесантна бригада, е дошъл в граничната Рашка - единствено на седем километра от демаркационната линия. Има информация и за 5 хиляди жандармеристи, които също са в нараснала подготвеност.
 
По-рано сръбските медии разпространиха информацията, че Белград готви незабавна молба за разполагане на 1000 души от силите на КФОР в Косово и Метохия в границите на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. В неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич се разгласи за деескалация, като в това време настоя за освобождение на задържаните сърби в Северно Косово.
 

 
След съвещание на сръбския народен съвет за сигурност Вучич сподели, че косовските сърби не би трябвало да подхващат насилствени дейности против силите на НАТО и членове на задачата на Европейския съюз в Косово. Днес в Прищна идва специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар. Той ще беседва с косовския министър председател Албин Курти.
 
" Никой при никакви условия не би трябвало да бъде забъркан в набези (...) против ЕУЛЕКС и КейФОР ", сподели сръбският президент пред Ройтерс. Той отхвърли да даде детайлности за решенията, взети на националния съвет за сигурност. На въпрос дали Белград ще се стреми към деескалация на обстановката в Северно Косово, той отговори: " Абсолютно ".
 
Сръбски стачкуващи блокираха съществени пътища в Северно Косово в събота след ареста на някогашен сръбски служител на реда. По-късно косовската полиция беше подложена на обстрел на няколко места, а зашеметяваща граната беше хвърлена против автомобил, принадлежащ на задачата на Европейски Съюз в Косово. Няма известия за потърпевши.
 
След увеличението на напрежението Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО приканиха всички страни към въздържаност и желаеха повдигането на издигнатите барикади. Вучич упрекна управляващите в Прищина и съответно косовския министър председател Албин Курти в провокиране на напрежение посредством " безбройни едностранни дейности ".
 
" Когато човек си намерения, че сме решили нещо, различен проблем се появява ", сподели сръбският президент. Той настоя за освобождението на задържаните сърби и за евакуиране на косовската полиция от северната част на страната в сходство с постигнатото с посредничеството на Европейски Съюз съглашение, което изисква единодушието на сръбските кметове в региона.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР