Обстановката в община Смолян се нормализира и бедственото положение ще

...
Обстановката в община Смолян се нормализира и бедственото положение ще
Коментари Харесай

След урагана все още има села без ток в Родопите

Обстановката в община Смолян се възстановява и бедственото състояние ще бъде анулирано отчасти. 15 села към момента са без ток. Екипите не престават да работят за премахване на повредите. Разчистват се падналите дървета. А фамилията, чиято къща остана без покрив в Смолян, още не може да се съвземе от претърпяното.

Смолян

Доброволци от общината през днешния ден помагаха да се разчисти и укрепи най-пострадалата къща в Смолян. След урагана петчленното семейство Илчеви останаха без покрив.
Валентина Илчева: " Поне хубаво, че е нагоре, в случай че беше надолу, щеше да е нещо ужасно, щеше и другите къщи да съсипе, и не знам, просто нямам думи. "
Хората са обезпокоени, тъй като нямат задоволително средства да възстановят отнесения покрив.

" Малко по малко. Заем ще взимаме. Трябва да се прави. Зима е, не може, в случай че завали. "
" Разчитате ли на помощ от Община, от други хора? "

Георги Илчев: " Ами към този момент да, другояче при нас е малко комплицирано ние да поемем толкоз доста разноски, тъй като аз съм незает. "
За Община Смолян сериозен проблем е и прекъснатото електричество. Аварийните екипи работят.
Николай Мелемов - кмет на Смолян: " Спират тока в обособени села, с цел да могат да подвигат стълбове. Имам уверението, че до края на деня ще има ток безусловно на всички места. Няма достъп до село Турян, където е най-тежко ситуацията. "
Хората с резачките са стигнали до тук - на 6 километра преди село Турян. Опасяват се, че до края на деня няма да могат да отворят пътя.

" Няма да можем да го почистим, това нагоре доста желае почистване. "

Пътят се е трансформирал в тунел сред падналите дървета. Щетите в гората са големи.
Ивайло Исаев - зам.-директор на ЮЦДП-Смолян: " Болна е картинката просто. Жалко за всички гори, които са отглеждани 100 и какъв брой години. "
Горските занапред ще пресмятат провалите. А падналата дървесината би трябвало и да се разчисти, тъй като основава заплаха от пожари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР