„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат

...
„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Мутациите на вируса няма да попречат на лечението и на ваксините

„ Обстановката се следи зорко и имам вяра, че ограниченията ще бъдат съответни. Ще има и обратимост на разформироване на ограниченията... Една част от обществото има схващане и съблюдава ограниченията, само че допускам, че в случай че се наложи, ограниченията още повече ще се стягат, с цел да не се претрупа здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безконечен запас от експерти, в противен случай, имаме недостиг ". Това сподели пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ „ ситуацията не е напълно изпуснато, само че е време да се вземем в ръце ":

„ Може да стане още по-лошо, в случай че решим, че няма вирус и той не се предава. Нещата са се трансформирали и ние бързо би трябвало да си изградим хигиенични привички... Когато дадеш независимост на някого, той напълно не помни за рестриктивните мерки ".

В предаването „ Неделя 150 " проф. Христова добави:

„ Има разновидност на белтъка, с който вирусът се закрепва, това обаче е обикновено във вирусната еволюция. Мутации се случват с огромна периодичност при вирусите, тъй като те имат единична верига рибонуклеинова киселина. Това обаче не трансформира патогенезата и клиничната картина. Мутациите дават преимущество на избрани варианти... Но това е дребна смяна в генома на вируса и това няма да повлияе върху създаването на имунизацията и на лекуването ".

Според проф. Христова е обезпокоително, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно.
„ Катерим може би следващ пик. Не може да се приказва за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР