Общото световно потребление на енергия се очаква да се увеличи

...
Общото световно потребление на енергия се очаква да се увеличи
Коментари Харесай

EIA прогнозира: Световното потребление на енергия ще се увеличи с 28% през 2040 г.


Общото международно ползване на сила се чака да се усили с 28 % за интервала от 2015 година до 2040 година Това се показва в новата енергийна прогноза на Управлението за енергийна информация към Министерство на енергетиката на Съединени американски щати (EIA).

По-голямата част от растежа в енергетиката в международен мащаб ще се следи в страни отвън Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Именно на страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като Китай и Индия ще се дължи повече от половината от нарастването на търсенето на сила. До 2040 година потреблението на сила в страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз надвишава тази на цялата Организацията за икономическо сътрудничество и раз, разясняват създателите на отчета.
Документът е основан на прогнозите за повишаване на икономическия растеж в страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз и в частност растежа на Брутния вътрешен артикул (БВП).

Най-високи темпове на напредък се плануват за разрастващите се райони отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз, където комбинираният Брутният вътрешен продукт нараства с 3,8% годишно и се обрисува бърз напредък на бъдещото ползване на сила измежду тези страни.
В районите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Брутният вътрешен продукт нараства доста по-бавно от 1,7% годишно сред 2015 година и 2040 година, най-малкото частично заради бавния или намаляващия растеж на популацията в тези райони. Икономическият напредък, измерен в брутния вътрешен артикул (БВП), е основен фактор за растежа на търсенето на сила. Световният Брутният вътрешен продукт (изразен в паритет на покупателната способност) се покачва с 3,3% на година от 2012 година до 2040 година Най-високи темпове на напредък се плануват за разрастващите се страни отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз, където общият Брутният вътрешен продукт нараства с 4,2% годишно. В страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз Брутният вътрешен продукт нараства с доста по-бавен ритъм от 2,0% годишно по отношение на прогнозата вследствие на по-развитата стопанска система и бавните или намаляващи трендове на повишаване на популацията, се споделя в документа.

Световните енергийни пазари съгласно горивата

В дълготраен проект се планува нарастване на консумация на силата при всички типове горива, като се изключи въглищата.

Авторите на документа, сходно на други техни сътрудници също стигат до извода, че възобновимите енергийни източници са най-бързо растящият енергиен източник в света. Според тях потреблението се усилва приблизително с 2,3% годишно сред 2015 и 2040 година
Вторият в света най-бързо възходящ източник на сила е нуклеарната сила, като потреблението се усилва с 1,5% годишно през посочения интервал.

Изкопаемите горива обаче ще продължат да съставляват 77% от потреблението на сила през 2040 година, установяват в прогнозата си създателите на отчета.

От изкопаемите горива с най-бърз ритъм е природният газ. Глобалното ползване на природен газ се усилва годишно с 1,4%.

Многобройните източници на природен газ и възходящото произвеждане - в това число доставките на обичаен газ, на шистов газ и на газ от въглища - способстват за мощната конкурентна позиция на природния газ.
Течните горива, най-много петролът, остават най-големият източник на международно ползване на сила. Въпреки това, делът на течните горива в международното ползване на сила понижава от 33% през 2015 година до 31% през 2040 година, изясняват от EIA.

По отношение на въглищата създателите на прогнозата показват, че търсенето им понижава, в международен мащаб не се чака кой знае каква смяна. Очакваното понижение вкл.и в Китай е към 0,6% годишно. Световното ползване на въглища не е толкоз ниско, колкото би било през 2040 година - от 27% през 2015 година до 22% през 2040 година

Течни горива

Експертите от ЕIA установяват, че използването на нефт и други течни горива нараства в международен мащаб нараства от 95 млн. барела на ден през 2015 година до 104 млн. барела на ден през 2030 година и до 113 млн. барела на ден през 2040 година

По-голямата част от повишаването на потреблението на течни горива се дължи на превоза и индустрията. Така да вземем за пример течните горива, употребявани в превоза се усилват приблизително с 0,7% на година от 2015 до 2040 година Транспортният бранш съставлява 60% от общото нарастване на потреблението на течни горива. Повечето от останалото нарастване на потреблението на течни горива се дължи на индустриалния бранш и в частност на химическата индустрия. Намалява потреблението на нефт при производството на електрическа енергия.

Природен газ

Потреблението на природен газ в международен мащаб се чака да се усили от 124 трилиона кубически фута (Tcf) през 2015 година на 177 Tcf през 2040 година, съгласно референтния сюжет на EIA.

Многобройните източници на природен газ и увеличението на производството способстват за мощната конкурентна позиция на синьото гориво, спрямо другите запаси. Природният газ остава основно гориво в бранша на електрическата енергия и промишлеността.

За да се отговори на повишаването на търсенето на природен газ, упованието е международните производители да усилват доставките с 42%, считано за интервала от 2015 до 2040 година Най-голямото нарастване на производството на природен газ от 2015 до 2040 се чака в Близкия изток (11,8 Tcf), Китай (9,5 Tcf), Съединени американски щати (10,7 Tcf) и Русия (4,8 Tcf).

Световната търговия с природен газ, както посредством газопроводи (тръбопроводен газ), по този начин и посредством транспорт под формата на полутечен природен газ (LNG), се чака да се усили в бъдеще. Световната търговия с LNG съвсем се е утроила - от към 12 Tcf през 2015 година до към 31 Tcf през 2040 година, регистрират специалистите на EIA.

Очакването е износът на полутечен природен газ да се усили доста през прогнозния интервал и да докара до повече от 60% от общия експорт на природен газ в Съединени американски щати през 2040 година

В допълнение към мощния напредък на търговията с полутечен природен газ, търговията с природен газ през газопроводи също търпи нарастване, съгласно прогнозата. Твърдението се базира на завършването на няколко нови газопровода и разширението на инфраструктурата в интервала до 2040 година

Експертите означават, че по този начин да вземем за пример търговията с тръбопроводен газ сред Съединени американски щати в Мексико се трансформира във все по-голям съставен елемент на търговията сред Северна и Южна Америка.
Съединените щати се трансфорат в чист експортьор на природен газ на приблизително годишна база заради износът на тръбопроводен газ за Мексико и размерите на експорт на полутечен природен газ, които нарастват.

Въглища

Потреблението на въглища в международен мащаб остава непроменено, съгласно прогнозата, като се усилва с 0,2% на година от 2015 до 2025 година и по-късно се намалява с 0,1% годишно, достигайки 161 квадрилиона Btu (161 quadrillion Btu in 2040) през 2040 година
Китай, Съединените щати и Индия са трите страни заемащи първо място по консумация на въглища. Заедно това съставлява към 70% от международното ползване на въглища.

Глобалното произвеждане на въглища се чака да остане на към 9 милиарда тона от 2015 до 2040 година. Въпреки че общо размерите на международното произвеждане не се трансформират за времето на прогнозата, съществува очакване за смяна на профила на производителите.
Според прогнозата, производството на въглища в Китай и Съединените щати до 2040 година ще се намали. За сметка на това се чака Индия да създава два пъти повече въглища от Съединените щати.
Извън Индия се чака производството на въглища да се усили основно в Австралия, в азиатските страни отвън Китай и Индия и в Африка.

Очакването е Китай ( в този момент водещ международен производител на въглища) да понижи пазарният си дял в международното произвеждане - понижава от 50% през 2015 година на 42% през 2040 година Делът на Индия обаче нараства от 8% през 2015 година до 14% през 2040 година

Електричество

Световното чисто произвеждане на електрическа енергия се чака да се усили с 45% - от 23,4 трилиона киловатчаса през 2015 година на 34,0 трилиона киловатчаса през 2040 година

Най-голям растеж при производството на електрическа енергия се чака измежду разрастващите се страни, които не са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Увеличаването на производството на електрическа енергия в страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз възлиза на 1,9% годишно в референтния сюжет на EIA, което е основано на повишението на виталния стандарт.
В страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, където инфраструктурите са по-напреднали и растежът е релативно муден или понижава, генерирането на електрическа енергия се усилва приблизително с 1,0% на година от 2015 до 2040 година съгласно референтния сюжет.

Дългосрочните световни вероятности не престават да са позитивни и във връзка с произвеждане от възобновими енергийни източници и природен газ.
Възобновяемите енергийни източници са най-бързо растящите източници за произвеждане на електрическа енергия - приблизително с 2,8% годишно от 2015 до 2040 година

След възобновимите енергийни източници се подрежда производството на електрическа енергия от нуклеарната енергетика (от АЕЦ).
Производството на електрическа енергия от нуклеарни мощности в международен мащаб се усилва от 2,5 трилиона kWh през 2015 година на 3,2 трилиона kWh през 2030 година и до 3,7 трилиона kWh през 2040 година, съгласно референтния сюжет.

Тревогите за енергийната сигурност и излъчванията от парникови газове са в поддръжка на развиването на нови нуклеарни мощности, само че проблем са от една страна изваждането от употреба на рейктори, заради изминал интервал и съпротивата на локалното население.
Почти цялото планувано разширение на потенциала на конфигурираните нуклеарни мощности в международен мащаб ще е в страни отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз, отпред с Китай от 111 гигавата (GW) нуклеарна мощ от 2015 до 2040 година

Комбинираният потенциал на всички атомни електроцентрали на Организацията за икономическо сътрудничество и раз спада с чиста стойност от 14 GW от 2015 до 2040 година Референтният сюжет планува мощностите да са под тези преди злополуката в АЕЦ „ Фукушима “ в Япония.

Световни излъчвания на въглероден диоксид

Световните излъчвания на въглероден диоксид (СО2), свързани с енергопотреблението, се усилват от 33,9 милиарда метрични тона през 2015 година до 36,4 милиарда метрични тона през 2030 година и до 39,3 милиарда метрични тона през 2040 година съгласно референтния сюжет - нарастване от 16% през този интервал.

Голяма част от растежа на излъчванията се дължи на разрастващите се страни отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Очакването е излъчванията отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2040 година да са общо 26,9 милиарда метрични тона, или към 25% по-високи от равнището от 2015 година За съпоставяне, излъчванията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз остават почти на същото равнище от 12,4 милиарда тона през целия планиран интервал.

Световните въглеродни излъчвания, свързани с въглищата, са относително постоянни по време на прогнозата, като се усилват единствено с 0,1% на година от 2015 до 2040 година или 260 милиона тона.

Докладът на EIA може да намерите на: https://www.eia.gov/outlooks/ieo/exec_summ.php
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР