Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в

...
Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа

Общото заседание на Организация на обединените нации прикани за неотложно филантропично помирение в линията Газа, предадоха международните организации.

 

Призивът бе насочен в резолюция, призната от Общото заседание на 21-ия ден от началото на войната сред Израел и " Хамас ", в миг, в който Израел разгласи, че уголемява сухопътните си интервенции в линията Газа.

 

Резолюцията на Общото заседание е необвързваща и бе разкритикувана от Израел и от Съединени американски щати, които осъдиха това, че в текста не се загатва " Хамас ".

 

 

Тя бе призната под овации и събра 120 гласа " за ", 14 " срещу " и 45 " въздържали се " от 193 членове на Организация на обединените нации. Сред въздържалите се е и България

 

Резолюцията бе препоръчана в този си тип от арабските страни. Опитът на Канада да промени текста и да бъде включено в него наказание на терористичните офанзиви, осъществени от " Хамас " и взимането на заложници, не получи поддръжката на две трети от страните членки на Общото заседание. За този вид на текста гласоподаваха единствено 88 страни, 55 се оповестиха " срещу ", до момента в който 23 страни се въздържаха.

 

Нарастват опасенията, че спорът може да прерасне в по-голяма война и в този подтекст Общото заседание акцентира нуждата да се избегне по-нататъшна дестабилизация и ескалация на насилието в района и прикани всички страни да проявят оптималната въздържаност и всички, които имат въздействие над тези страни, да работят също за реализиране на тази цел.

 

Общото заседание прикани Израел да анулира заповедта си към популацията на Газа да се реалокира в южната част на анклава. Израел разпореди към 1,1 милиона поданици на Газа, което е съвсем половината от популацията му, да се реалокира на юг още на 12 октомври.

Общото заседание на Организация на обединените нации също по този начин изрично осъди всеки опит или наложително пренасяне на палестинското население.

 

Израел даде обещание да ликвидира " Хамас " след офанзивата против израелската територия на 7 октомври, в която бяха убити 1400 души, а стотици души бяха взeти за заложници от въоръжените бойци на палестинското придвижване. В отговор Израел стартира да нанася въздушни удари по Газа и наложи цялостна блокада на анклава. А по-рано довечера разгласи, че уголемява сухопътните си интервенции в Газа.

 

Палестинските управляващи споделят, че над 7000 души са били убити в Газа от началото на израелските удари по анклава.

 

Общото заседание прикани за неотложно и абсолютно освобождение на всички цивилни, които нелегално са държани в плен.

Но в текста на резолюцията с всички тези апели не се загатва " Хамас " на нито едно място.

 

Първоначален план на текста, препоръчан от арабските страни, говореше за неотложно преустановяване на огъня. Приетата резолюция приканва за неотложно, трайно и стабилно филантропично помирение, водещо до преустановяване на вражеските дейности.

 

Израел отхвърли апелите за преустановяване на огъня, тъй като счита, че " Хамас " ще се възползва от това, с цел да се превъоръжи и да избива още веднъж хора. Израелският дипломат в Общото заседание на Организация на обединените нации Гилад Ердан съобщи, че всеки апел за преустановяване на огъня не е опит за мир.

" Срам за вас! ", съобщи непрекъснатият представител на Израел в Общото заседание Гилад Ердан след приемането на резолюцията, в която на никое място не се загатва " Хамас ".

 

" Това е един тъмен ден за Организация на обединените нации и за човечеството ", добави Ердан и увери, че Израел ще продължи да употребява всички средства на свое разположение, с цел да отърве света от злото, което съставлява " Хамас " и да върне заложниците вкъщи им.

" Това е опит да се вържат ръцете на Израел, да се попречи на Израел да отстрани една голяма опасност за своите жители ". Той акцентира, че тук става дума за " придържащ се към законите Израел, който се сблъсква с едни съвременни нацисти ".

 

Палестинският представител в Общото заседание Рияд Мансур пък прикани за преустановяване на огъня и съобщи, че някои страни, които той не загатна по име, ползват ясни двойни стандарти.

 

" Как могат тези страни да изясняват какъв брой извънредно е убийството на 1000 израелци и да не усещат същото, когато 1000 палестинци са убивани всеки ден? ", попита той. " Защо не усещат, че е незабавно належащо да сложат завършек на убийството на тези хора?, добави Мансур.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР