Общото събрание на ООН прие в четвъртък с голямо мнозинство

...
Общото събрание на ООН прие в четвъртък с голямо мнозинство
Коментари Харесай

ООН осъди решението на САЩ за Йерусалим, Израел благодари на Тръмп


Общото заседание на Организация на обединените нации одобри в четвъртък с огромно болшинство резолюция, която осъжда признаването Йерусалим за столица на Израел от Съединени американски щати, предадоха международните организации.

Текстът, импортиран от Йемен от името на арабските страни, бе утвърден от 193-членното Общо заседание със 128 гласа " за " при девет " срещу " и 35 " въздържал се ".

Сред страните, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА. 

Асошиейтед прес дефинира резултата от гласуването като победа за палестинците.

Прави усещания и огромният брой въздържали се, отбелязва АП.

ТАСС показва, че деветте страни, дали своят вот с " срещу ", са Съединените щати, Израел, Гватемала, Хондурас, Того, Маршаловите острови, Микронезия, Науру и Палау. 

20 страни пък въобще не са взели участие във вота. Сред тях са Украйна, Грузия, Молдова, Мианма, Монголия, Демократична република Конго и Централноафриканската република.

Турският президент Ердоган съобщи през днешния ден, че чака държавното управление на Съединени американски щати да анулира неотложно " злощастното си решение " да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

Ердоган приветства " масираната поддръжка " за резолюцията, гласувана в Общото заседание на Организация на обединените нации. 

По-рано президентът на Съединени американски щати съобщи: „ ние гледаме “, като заплаши с контрамерки против страните, които считат да поддържат решението за отменяне на позицията на Белия дом.

Американският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Ники Хейли означи малко преди вота, че решението ще дефинира метода, по който Съединени американски щати ще гледат на организацията в бъдеще.

Същевременно Израел отхвърли гласуването в Организация на обединените нации на резолюцията и благодари на президента Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

" Израел отхвърля решението на Организация на обединените нации и в същото време е задоволен от обстоятелството, че доста страни не са дали своят вот в поддръжка на това решение ", показва в изказване канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

" Израел благодари на американския президент Доналд Тръмп за недвусмислената позиция в интерес на Ерусалим и на страните, дали своят вот паралелно с Израел и с истината ", се споделя в текста./ vesti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР