Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието

...
Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата на човека

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция за преустановяване на присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида .

„ Генералната асамблея на Организация на обединените нации приключи присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации “, се споделя в изказване.

93 делегации гласоподаваха в поддръжка на резолюцията , 24 бяха срещу, а 58 се въздържаха.

Документът изискваше две трети от гласовете, като въздържалите се не се вземаха поради. Така общо 117 делегации гласоподаваха " за " или " срещу ". С 93 гласа, които бяха повече от две трети от този брой, резолюцията беше призната.

С приемането на резолюцията Русия ще резервира мястото си в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, само че ще загуби правото си на глас и изявление . Решението за краткотрайно преустановяване на участието на Русия ще се ползва единствено за актуалната ротация, т.е. до приключването на сегашния мандат на Русия в Съвета през 2023 година След това Руската федерация ще може още веднъж да кандидатства за участие.

По-рано Русия, Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия, Куба и Китай обявиха пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че ще гласоподават срещу прекратяването на присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации.

Дипломатите от тези страни приканиха и други страни да не поддържат плана. Представителят на Куба съобщи, че сходни вражески практики са били употребявани против Русия, само че в бъдеще могат да бъдат употребявани против всяка друга страна. Представителят на Казахстан прикани днешната резолюция да бъде прегледана едвам откакто съответните интернационалните механизми проведат изцяло следствие на нарушаванията на правата на индивида в Украйна.

Приемането на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации за прекъсване на присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации ще сътвори рисков казус и Китай ще гласоподава срещу нея, съобщи непрекъснатият представител на Китай в Организация на обединените нации Джан Дзюн на изключителната специфична сесия на Общото заседание.

" Такъв значим въпрос би трябвало да бъде решен по допустимо най-чувствителния и учреден на обстоятелства метод, умерено и обективно. Въпреки това този план за резолюция не беше направен по транспарантен и открит метод. Не бяха извършени съвещания с всички членове на Организация на обединените нации, с цел да се чуят мненията им ", сподели Джан Дзюн.

" При тези условия сходна прибързана стъпка в Общото заседание на Организация на обединените нации, която принуждава страните да избират страна, ще изостри разликите сред страните членки и ще ускори борбата сред участващите страни. Това е като да налееш масло в огъня “, сподели Джан Дзюн. " Китай ще бъде заставен да гласоподава срещу тази проекторезолюция ", заключи той.

Редица страни, измежду които Съединени американски щати, Украйна и Латвия, приготвиха план за резолюция в тази посока. Тази стъпка се предлага в отговор на обстановката към Украйна. В проекторезолюцията се предлага " да се прекрати участието на Русия в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида ". Същевременно в текста се споделя, че Общото заседание взема решение " да преразгледа въпроса, в случай че е належащо ". 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР