Общото събрание на ООН лиши днес Русия от членство в

...
Общото събрание на ООН лиши днес Русия от членство в
Коментари Харесай

ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата на човека |

Общото заседание на Организация на обединените нации лиши през днешния ден Русия от участие в Съвета по правата на индивида на организацията поради данните за " съществени и систематични нарушавания на човешките права ", свързани с нашествието в Украйна.

Предложението, импортирано от Съединени американски щати, събра 93 гласа " за " при 24 " срещу " и 58 " въздържал се ". За отнемане на Русия от участие в 47-членния Съвет беше належащо болшинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, показва Ройтерс. Тъй като със " за " или " срещу " гласоподаваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и по тази причина резолюцията беше призната.

Такова решение се взима за повторно в историята на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида - орган, основан през 2006 година, отбелязва ДПА. Либия бе лишена от участие през 2011 година поради насилието против протестиращи от страна на сили, лоялни на Муамар Кадафи.

В резолюцията, призната през днешния ден от 193-членното Общо заседание, се показва " съществено безпокойствие от продължаващата филантропична рецесия и нарушаванията на човешките права в Украйна ".

Против резолюцията гласоподаваха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република (ЦАР), Китай, Конго, Куба, Демократична република Конго, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Габон, Иран, Казахстан, Мали, Киргизстан, Лаос, Никарагуа, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР