Общото движение на лихвите нагоре, вече започна да дава своето

...
Общото движение на лихвите нагоре, вече започна да дава своето
Коментари Харесай

Лихвите по заемите за населението плъзнаха нагоре

Общото придвижване на лихвите нагоре, към този момент стартира да дава своето отражение и върху цената на заеми за популацията. Според последните данни на Българска народна банка рез август 2022 година междинният лихвен % по заемите за ползване в левове се усилва с 0.07 прочие п. до 8.26%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0.11 прочие п. до 8.78%. При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % се покачва с 0.02 прочие п. до 2.49%, а ГПР - с 0.05 прочие п. до 2.76%.

Средният лихвен % по другите заеми в левове нараства с 0.16 прочие п. до 3.20%. Средният лихвен % по другите заеми в левове на Работодатели и самонаети лица се усилва с 0.17 прочие п. до 3.21%. През август 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове понижава с 0.04 прочие п. до 14.38%, а при заемите по кредитни карти, отвън безлихвен гратисен интервал, в левове - с 0.01 прочие п. до 20.39%.

Темповете на нарастване дават съображение да се твърди, че при заемите за ползване и при жилищните заеми то се дължи на новотпуснатите заеми, които регистрират по-високия риск на икономическата среда - увеличени разноски и понижена покупателна дарба на приходите. Повечето от старите заеми са към момента по старите лихвени условия, тъй като те са законово контролирани и могат да бъдат изменени единствено при сензитивен растеж на лихвите по левоите депозити на популацията. За момента той е 0.33 процентни пункта. Въпреки това в случай че надвиши 1 процентен пункт доста банки ще помислят дали да не вдигнат и лихвите по старите заеми.

Някои кредитни институции са присъединили (с избрана тежест) във формулата за образуване на базовата си рента по потребителските заеми и инфлацията и/или цената на държавния дълг. Тяхното повишение също може да стимулира избрани кредитни институции да оскъпят към този момент отпуснатите заеми за популацията. Независимо от всичко обаче, в случай че не се появи ликвиден дефицит, лихвите по заемите за жителите надали ще се вдигнат с повече от половин процентен пункт до края на годината.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР