Oбщопрактикуващите лекари ще имат право да изписват лекарствата на онкоболните

...
Oбщопрактикуващите лекари ще имат право да изписват лекарствата на онкоболните
Коментари Харесай

Дават право на джипито да изписва онколекарствата

Oбщопрактикуващите лекари ще имат право да изписват медикаментите на онкоболните за дълготрайно лекуване вкъщи. Това планува план за изменение на Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

Той към този момент е оповестен на електронната страница на Министерството на здравеопазването за публично обслужване. Джипитата обаче ще могат да пишат рецептите за тях единствено, откакто пациентът е минал на клинична онкологична комисия, която е издала решение за една или друга терапия.

Новата опция важи за медикаментите на пациенти над 18-годишна възраст и е както за солидни тумори, по този начин и за хематологични болести. Самите протоколи за изписването им ще са годни за период до 180 дни, считано от началото на лекуването по схемата.

Общопрактикуващите лекари обаче няма да имат право да предписват опиоидни аналгетици, се акцентира категорично в плана за смяна на наредбата.

Новата опция е доста добра и е напълно в услуга на пациента. На него и на неговите близки няма да се постанова очакване за банкет при няколко лекари, разяснява за „ Монитор “ проф. Здравка Валерианова – шеф на Националния раков указател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР