Общопрактикуващите лекари да получават диференцирано заплащане в зависимост от пътя,

...
Общопрактикуващите лекари да получават диференцирано заплащане в зависимост от пътя,
Коментари Харесай

Продължаваме промяната предлага диференцирано заплащане на личните лекари

Общопрактикуващите лекари да получават диференцирано възнаграждение според от пътя, по който минават пациентите, откакто бъдат прегледани от тях – дали се лекуват в болница, от експерт или у дома. Сумата да бъде по-голяма за сполучливо излекуваните заболели, които не са стигнали до болница.

Това предлага ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето и народен представител от " Продължаваме промяната “ (ПП) доцент доктор Антон Тонев. Той изложи концепцията си на кръгла маса за проблемите, провокациите и вероятните решения в първичната извънболнична здравна помощ. Събитието беше проведено от Комисията дружно с Българския лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, оповестиха от пресцентъра на партията.

Целта на смяната е да се подтиква извънболничното лекуване, само че без да се рискува качеството на здравната грижа. Заплащането ще се прави най-малко 30 дни след прегледа, с цел да има задоволително време за съответна оценка на решението на персоналния доктор.

" В България има над 2 млн хоспитализации на година. В нашата здравна система всички тласъци водят пациента към болничното заведение, тъй като в Здравната каса има едни подготвени пари за изхарчване. И тъй като всички пациенти рано или късно стигат до болничното заведение, там се вършат всички вложения в фрагменти и публични поръчки за скъпа и неповторима инсталация. Всъщност би трябвало гладко да сменим посоката на тласъците и да ги насочим към основата на пирамидата в опазването на здравето – персоналните лекари, и към извънболничната помощ. Това е изцяло допустимо и действително, колкото за така наречен " диагностични пациенти “, сподели доцент Тонев.

Необходима е метаморфоза, която да извади множеството инструментални диагностични процедури от лечебните заведения, счита ръководителят на Здравната комисия в Народното събрание. В момента хиляди хора - до 30% от всички хоспитализации, влизат в болница единствено с цел да им бъдат направени проучвания. Това забавя диагностицирането на болестта и коства по-скъпо поради съпътстващите непрекъснати разноски и болничния престой. Според Политическа партия част от инструменталните проучвания би трябвало да отидат в извънболничната помощ и даже при персоналните лекари. Те би трябвало също по този начин да могат да стартират начално лекуване на някои социално-значими болести след надлежно узаконяване.

Политическа партия слага на полемика основаването на нов вид Неотложна помощ на районен принцип, която да освободи персоналните лекари от задължението да бъдат разполагаем 24 часа в денонощието. Това ще им даде опция за съответна отмора и професионално развиване.

На кръглата маса беше разисквано въвеждането на електронно обмисляне на прегледите при персоналните лекари за понижаване на опашките пред кабинетите. Бяха прегледани и опциите за възстановяване и улеснение на специализацията на млади лекари в региона на общата медицина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР