Общо 98 хил. руснаци са влезли в Казахстан за шестте

...
Общо 98 хил. руснаци са влезли в Казахстан за шестте
Коментари Харесай

Над 100 хил. руснаци са влезли в Казахстан, опашки има и на грузинската граница

Общо 98 хиляди руснаци са влезнали в Казахстан за шестте дни, откогато съветският президент Владимир Путин разгласи въвеждане на частична военна готовност в страната.
Прочетете още
Това сочат данни от вътрешното министерство на Казахстан в миг, когато страната стартира диалози с Русия поради потока към границата в последните дни след решението за готовност. За съпоставяне, общият брой влезнали руснаци за деветте месеца от началото на годината доближава 1.7 млн. души.

Преди малко вътрешният министър на Казахстан Марат Ахметжанов разгласи, че ще предава на Русия всички отклоняващи се от готовност, които опитат да влязат. В момента централноазиатската страна планува и други ограничения за справяне с зародилата рецесия като нуждата да се дава регистрация за краткотрайно престояване в страната единствено против чуждестранен паспорт (в момента съветският е достатъчен).

Президентът Владимир Путин се чака в столицата на Казахстан (която връща името си - от Нурсултан на Астана) на 14 октомври за среща на върха на Общността на самостоятелните страни. Още преди този момент съгласно президента Касъм-Жомарт Токаев ще се състоят договаряния с Москва за обстановката на границата.

Междувременно на границата с Грузия се появи " мобилизационен пункт ", заяви вътрешното министерство. Това стана, откакто бронетранспортьор бе изпратен от Федералната работа за сигурност (ФСБ, контраразузнаването, правоприемник на КГБ) на граничния пункт " Верхний Ларс ". Властите обясниха решението с потребността да се вземат ограничения " за всеки случай ", в това число в случай че на границата има запасняци.

Опашката, която се изви на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Верхий Ларс ", доближава съгласно някои съветски издания 25 км. Заради напора от искащи да изоставен страната Грузия към този момент позволява влизане на пешеходци.

Само в първите няколко дни напусналите Русия са 261 хиляди души съгласно службите, като тази оценка може да е занижена. Опашките се появиха, до момента в който съветските управляващи съгласно някои медии се готвят да затворят или разискват затваряне на границата за руснаци в мобилизационна възраст и това може да стане още на следващия ден, ден след края на " референдумите " за фактическа анексия на окупираните украински територии.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР