Общо 97% от българските деца използват интернет, а 93% от

...
Общо 97% от българските деца използват интернет, а 93% от
Коментари Харесай

Това, че детето е в съседната стая, не е основание родителите да са спокойни, ако има компютър

Общо 97% от българските деца употребяват интернет, а 93% от тях влизат в мрежата всеки или съвсем всеки ден, главно употребявайки обществените медии.

Във " Facebook " 40% от профилите на деца са обществени. Това води до проблеми за тяхната сигурност, изключително при завишаване на възрастта им при регистрация, каквато е елементарната процедура.

Тези данни бяха показани от Георги Апостолов, координатор на Центъра за безвреден интернет, пред родители на форума " От нас зависи ", оповестиха уредниците от " Теленор ".

През последните шест години доста се усилва тормозът към деца както в интернет, по този начин и отвън него. Изследването сочи също, че над 80% от децата през последната година са получавали известия в цифровото пространство, които са ги тормозили, като най-голям е процентът при децата от 9 до 11 години – 86%. Само 57% от родителите обаче дават отговор, че децата споделят с тях при сходни случаи, сочат показаните от Георги Апостолов резултати от проучване на Центъра за безвреден интернет.

" 80% от децата декларират, че знаят по какъв начин да качат лично видео наличие в интернет и ние не би трябвало да ги стопираме да се изявяват, само че би трябвало да ги срещнем с рисковете, които това носи след себе си и да се възползваме от наличните принадлежности, които ще засилят тяхната сигурност ", добави Георги Апостолов.

" Децата сред 8 и 14 години са най-застрашената група консуматори в интернет пространството, заради нежната си възраст и липса на житейски опит. Най-често случаите с кибер-тормоз са свързани с деца, живеещи в проблематична фамилна среда или в семейство, в което има липса на надзор и заинтригуваност за това какво се случва с техните деца, до момента в който са пред компютъра. Фактът, че детето е в прилежащата стая към този момент не е задоволителен, с цел да сме спокойни, че всичко е наред, в случай че в стаята има компютър ", сподели комисар Явор Колев, шеф на отдел " Трансгранична проведена престъпност " към ГДБОП, разказвайки пред родителите за " Педофилите в интернет ".

" Статистиката сочи, че най-малко 1% от популацията е формирано от педофили или хора, които имат полов интерес към деца. Това за България значи над 50 000 индивида, от които би трябвало да пазим децата си ", добави той.

Повече информация за събитието, както и видео записи на лекциите, може да откриете през идващите няколко дни на: https://web.facebook.com/events/150663375623123/.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР