Общо 842 високоспециализирани изследвания са направени за година в лечебницата

...
Общо 842 високоспециализирани изследвания са направени за година в лечебницата
Коментари Харесай

Болницата в Горна Оряховица се сдоби с модерен скенер за 70 000 лева

Общо 842 високоспециализирани проучвания са направени за година в лечебницата
Общо 842 високоспециализирани проучвания са осъществени за предходната година в Отделението по образна диагностика при МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица.

“Става въпрос за компютърна томография на основния мозък, гръбначните прешлени, гръдния панер, коремните органи и органите в дребния таз, с без и с констрастно увеличаване на образите”, разяснява доктор Галя Дачева, шеф на отделението.

За интервала са осъществени десетки профилирани проучвания на храносмилателната и отделителната система – венозна урография, проучвания на корем и вътрешности. Най- огромен е броят на стандартните рентгенографии на всички системи – дихателна, сърдечно- съдова, пикочно- полова, храносмилателна и костна- 5597 броя.

През април в отделението ще проработи компютърен томограф от най- нова генерация. Доставката му бе с помощта на обезпечено финансиране от Община Горна Оряховица от 70 000 лв.. Модерният скенер към този момент е инсталиран, а сега се правят замервания и документална работа по издаване на лицензия за работа с него.

” Скенерът е витлообразен, 16- срезов, с отличен програмен продукт, с който елементарно се реализират всички проучвания, записите им и мрежови комуникации”, разяснява доктор Дачева.

По думите й, лекарите ще бъдат доста облекчени и ще вършат качествена диагностика, защото скенерът е доста мощен и бърз, и реконструира облиците. След обработка се получават високоинформативни облици в три равнини, както и спомагателни 3 D реконструкции.
Пациентите ще могат да се изследват безплатно- по клинични пътеки от РЗОК.

Отделението е имало незабавна потребност от замяна на томографа, защото предходният бил от 1987 година и доста е затруднявал екипа. Освен, че е работел постепенно, той е обхващал единствено дребни сектори от тялото и информацията, която са получавали медиците за проучвания сектор е била дребна и нищожна.

“През предходната седмица остарелият скенер бе демонтиран и на негово място бе внедрен новият. Предстои личният състав на отделението да премине специфичен курс за повишение на квалификацията за работа с новата апаратура”, допълниха от здравното заведение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР