Общо 647 млн. лева се инвестират в пътната инфраструктура в

...
Общо 647 млн. лева се инвестират в пътната инфраструктура в
Коментари Харесай

С близо 650 млн. лева подобряват инфраструктурата в Софийско

Общо 647 млн. лв. се влагат в пътната инфраструктура в Софийска област. Това заяви в Сливница през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. В града той взе участие в полемика за районното развиване.

Приоритет през тази година ще бъде автомагистралата " Калотина - Сливница ", защото единствено тази права от трансевропейския кулоар от Лондон до Истанбул не е с магистрални габарити. Нанков уточни, че жалбите по процедурата за избор на строителен контрол за сектора сред Драгоман и Сливница са оттеглени и се чака строителството му да започва през май и да приключи за две години. Общата стойност на строителните работи по правата е 140 млн. лв..

Вече е определен и изпълнителят за другия сектор от автомагистрала - от Калотина до Драгоман. Ако няма тъжби по процедурата за строителен контрол, строителството може да започва през юни.

От средствата 140 млн. лв. са за ремонт на мостове, виадукти и тунели по автомагистралите " Хемус " и " Тракия " на територията на региона, които не са ремонтирани повече от 30 години. Съоръженията се рехабилитират поетапно. До началото на летния сезон ще завърши ремонтът на виадуктите на 13-ти, 15-ти и 20-ти км на Автомагистрала " Тракия " в посока Пловдив. След 15 септември ще се рехабилитират и платната на оборудванията в посока София.

През тази година се чака да завърши ремонтът на тръбата в посока София на тунел " Витиня " на Автомагистрала " Хемус ". Предвижда се през май да приключи рехабилитацията на пътя през Петрохан, като ще се ремонтира и сектор в рамките на Костинброд. Предстои да започва рехабилитацията на пътя сред Сливница и Брезник, който обезпечава връзка сред Софийска област и Перник.

Нанков акцентира, че с въвеждане на ТОЛ системата за тежкотоварни коли от 16 август ще се възвърне справедливостта в пътния бранш посредством правилото " който разрушава повече, заплаща повече " . В момента единствено 100 млн. лв. от общо 350 млн. лв. годишни доходи от винетки са от тежкотоварни коли, уточни той и добави, че с е чака постъпленията да са над 1 милиарда лв. годишно, което ще разреши повече вложения в доизграждането и поддръжката на пътна инфраструктура.

Областта е освен най-голяма като брой общини, само че и с най-дълга и мощно амортизирана водопреносна мрежа, обърна внимание заместник-министърът. Той разяснява, че присъединението на община Ботевград към обособената територия на Асоциацията по ВиК ще даде опция на региона да кандидатства за европейско финансиране.

Важен е планът на Министерство на здравеопазването по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", по който ще се обновят всички центрове за незабавна здравна помощ и филиалите към тях в региона, акцентира още Нанков.

Общо 61 са постройките, за които са подписани контракти за целево финансиране с Българската банка за развиване по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в София област. 54 от тях към този момент са актуализирани, а останалите са в стадий на строителство, осведоми зам.-министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР