Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна

...
Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна
Коментари Харесай

Олимпийските медалисти на Пловдив: Йордан Йовчев - неостаряващата легенда на спортната гимнастика

Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg стартира рубриката " Олимпийските медалисти на Пловдив ", в която ще Ви представим мъжете и дамите, популяризирали града ни.

В следващата част от рубриката ще Ви срещнем с легендата в спортната гимнастика Йордан Йовчев, който има един сребърен и три бронзови медала от Олимпийските игри в Сидни през 2000г. и Атина през 2004г.

Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973г. в Пловдив. Той приключва спортното учебно заведение в Пловдив, а негов първи треньор е Иван Славчев. След това се приготвя при Живко Добрев. Състезава се за Тракия (1980 – 1983 г.), Спартак (1983 – 1990 г.), ЦСКА (1990 – 1992 г.) и още веднъж в Спартак (след 1992 г.). В националния тим за мъже е от 1990 година

Той е един от дребното гимнастици, които имат забележително дългоденствие и остава в спорта до 39-годишна възраст, когато на шестата си Олимпиада в Лондон завършва спортната си кариера с край на халки.



През 1991г. на Европейското състезание за юноши до 18-годишна възраст в гръцката столица Атина става вицешампион в многобоя.

Година по-късно през 1992г. към този момент се състезава при мъжете и първия му огромен конгрес е Олимпийските игри в Барселона през 1992г. Йовчев приключва на 55-то място в многобоя с общо 113.000 точки.

През 1996г. е европейски вицешампион на халки от шампионата в Копенхаген, Дания. В многобоя приключва четвърти в многобоя.

През 1996г. в Атланта, Съединени американски щати взе участие на втората си Олимпиада и приключва на четвъртото място на халки и на 17-то място в многобоя.

През 1999г. на Световното състезание в Тиендзин, Китай печели бронзов орден в многобоя.

През 2000г. е четвърти на халки на Европейското състезание в Бремен, Германия.



Същата година взе участие на третата си Олимпиада в Сидни, Австралия и съумява да завоюва и първите си два медала от Олимпийски игри. Пловдивчанинът става трети на халки с 9.737 точки, втори приключва гръкът Димостенис Тамбакос с 9.762 точки, а унгарецът Силвестър Чолани печели златното отличие с 9.850 точки.

В Сидни Йордан Йовчев печели бронз и на земната гимнастика с 9.787 точки. Руснакът Алексей Немов е втори с 9.800 точки, а Игорс Вихровс от Латвия с 9.812 точки.

През 2001г. на Световното състезание в Гент, Белгия печели две международни трофеи на земя и халки.

Медалите за Йовчев продължава и през 2002г. В гръцкия град на Патра на Европейското състезание той става за първи път европейски първенец на халки, вицешампион е на земя и в многобоя.

Същата година в Дебрецен, Унгария е двоен международен вицешампион на халки и земя.

През 2003-а Йордан Йовчев още веднъж е най-хубавият гимнастик в света, откакто печели две международни трофеи на халки и земя през 2003г.

На Олимпиадата в Атина през 2004г. Йовчев е любимец за златния орден на халки. Още повече той към този момент е ставал два пъти международен първенец в дисциплината през 2001г. и 2003г. Йовчев печели олимпийската купа на халки, само че позорно е порязан от съдиите, откакто макар превъзходното си осъществяване, в което не позволява нито една неточност съдиите му дават по-малка оценка от представителя на домакините Димостенис Тамбакос , който макар неприятното си осъществяване получи несправедливо олимпийската купа. Не инцидентно и третия в класирането италианската легенда Юри Кеки подвига победоносно ръката на Йовчев при награждаването и сподели кой е същинският победител. Това е едно от най-големите ограбвания в света на спорта. За цялата общественост на спортната гимнастика е ясно, че Йовчев е същинският победител, само че съдиите го порязват грубо. За статистиката Тампакос е с 9.862 точки, Йовчев е втори с 9.850 точки, а третият Кеки е с 9.812 точки.



В Атина Йовчев печели още един орден и прави оценките си от Олимпйски игри на четири . На земя той приключва трети с 9.775 точки, сребърният орден отива при Мариан Драгулеску от Румъния с 9.787 точки, а олимпийски първенец става канадецът Кайл Шефелт 9.787 точки.

След Олимпиадата в Атина Йовчев е безапелационен - продължава кариерата си и няма планове да се отхвърля.

През 2006г. става двоен сребърен медалист на халки на Световното в Орхус, Дания и на Европейското във Волос, Гърция.

През 2007г. още веднъж на халки пловдивчанинът печели медали - Щутгарт, Германия - бронз на Световното и Амстердам, Нидерландия - сребро на Европейското.

През 2008г. на Европейското в Лозана, Швейцария е сребърен медалист.



Същата година взе участие на петата си Олимпиада в Пекин. На 35 години той съумява да влезе във финала на халки и приключва на осмото място с 15.525 точки.

Йовчев още веднъж продължава кариерата си и още веднъж печели медали.

През 2009г. е бронзов медалист на Европейското състезание в Милано, Италия.

През 2010г. на 37 години печели последния си огромен орден в популярната си кариера. На Европейското в Бирмингам, Англия е бронзов медалист.

Две години по-късно през 2012-а година завършва кариерата си, която продължава цели 20 години - неповторимо дългоденствие за гимнастик. На Олимпиадата в Лондон той става един от дребното спортисти с шест Олимпиади. Йовчев към този момент е на 39 години, само че прави нещо велико и влиза във финала като приключва на седмото място с 15.108 точки.

С величествен театър в препълнената " Арена Армеец " приключва кариерата си в ужасно шоу бенефис.

След края на кариерата си е бил състезателен коментатор, взе участие и в рискови шоута в Япония.

Обявен е за „ Най-добър състезател на Балканите” за 2003 година в анкетата на Българска телеграфна агенция. Бил е и „ Спортист на България” за 2001 година и 2003 година Попадал е общо седем пъти в топ 10 на най-хубавите спортисти на България. Йордан Йовчев е победител в състезанието „ Мъж на годината 2004 “ и стана „ Кавалер на сабята “ на клуб „ М “ – знак на мъжката героизъм и чест. През 2013-а година е почетен с медал „ Стара планина “ I степен.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР