Общо 34 държавиискат Международният олимпийски комитет да забрани на спортисти

...
Общо 34 държавиискат Международният олимпийски комитет да забрани на спортисти
Коментари Харесай

Забрана за руски и беларуски спортисти на Олимпиадата искат 34 страни, но без България

Общо 34 държавиискат Международният олимпийски комитет да забрани на спортисти от Русия и Беларус да се състезават в интернационалните спортни събития, в това число на Олимпийските игри през 2024 година, оповестява " Киев индипендънт ".

" Имаме мощни опасения по отношение на това до каква степен е допустимо съветските и беларуските олимпийски спортисти да се състезават като " неутрални " - при изискванията на МОК за липса на идентификация с тяхната страна - когато те са директно финансирани и подкрепяни от своите страни ", се показва в от 20 февруари.

Допълва се, че безпокойствие будят и мощните връзки сред съветските спортисти и съветската войска.

Отбелязва се, че груповият метод на страните " в никакъв случай не е бил дискриминация единствено въз основа на народност, само че тези мощни опасения би трябвало да бъдат прегледани от МОК ".

Подписалите страни прибавят, че д окато МОК не показа работещ модел на " индиферентност ", те не са съгласни съветските и беларуските спортисти да бъдат позволени назад до надпревари.

" Русия и Беларус държат в свои ръце опцията да проправят пътя за цялостното завръщане на своите спортисти в интернационалната спортна общественост, а точно като сложат завършек на войната, която започнаха ", акцентира се в мнението.
 Зеленски изиска от Макрон да не пуска съветски спортисти на Олимпиадата през 2024 година
Зеленски изиска от Макрон да не пуска съветски спортисти на Олимпиадата през 2024 година

Двамата водачи организираха телефонен диалог

Франция, която ще бъде хазаин на Олимпийските игри през 2024 година, е една от страните, подписали съглашението.

Сред страните, подкрепили възбраната, са също домакинът на Олимпиадата през 2021 година Япония, както и Италия, която ще бъде хазаин на Зимните олимпийски игри през 2026 година, домакините на летните олимпийски игри през 2028 година - Съединените щати, и родното място на Олимпиадата - Гърция.

На 25 януари Международният олимпийски комитет заяви, че има намерение да разреши на съветски и беларуски спортисти да вземат участие в Олимпийските игри през 2024 година  въпреки молбата на президента Володимир Зеленски да ги изключи изцяло.

Когато Русия нахлу в Украйна предишния февруари, МОК предложи спортисти от Русия и Беларус да бъдат изключени от интернационалните спортни надпревари.
 Русия убеждава Украйна да не бойкотира Олимпиадата през 2024 година
Русия убеждава Украйна да не бойкотира Олимпиадата през 2024 година

Киев направи такава поръчка, в случай че вземат участие съветски спортисти

Обмислянето тази възбрана да отпадне единствено година по-късно, провокира сериозна реакция от украински и международни спортисти.

България не е подкрепила настояването за възбрана на присъединяване на съветските и беларуските спортисти на Олимпиадата.

34-те страни, подписали общата позиция, са: Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Англия и Съединените щати.
 Зеленски срещу връщането на съветските спортисти на интернационалните надпревари
Зеленски срещу връщането на съветските спортисти на интернационалните надпревари

Той е отчаян от позицията на шефа на МОК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР