Общо 31.2% от българите са пестили енергия през зимата, въпреки

...
Общо 31.2% от българите са пестили енергия през зимата, въпреки
Коментари Харесай

Въпреки топлата зима 31% от българите са пестили от енергия

Общо 31.2% от българите са пестили сила през зимата, макар че тя бе топла. Националният статистически институт е интервюирал 5 682 души на възраст 16 и повече навършени години от 3 053 семейства. Към обичайния въпросник този път към този през първото тримесечие е включен спомагателен въпрос - " През предходното тримесечие Вашето домакинство можело ли е да си разреши задоволително ползване на сила? (електричество, природен газ или други за отопление, топла вода, готвене, изстудяване, осветяване и електрически уреди) ".

В допълнение 28.8% от живеещите в градовете, са показали, че не могат да си разрешат задоволително ползване на сила. В селата делът на хората с ограничавания в потреблението на сила е даже 37.8% - с 9 процентни пункта повече спрямо градовете.Това евентуално отразява мощното повишаване на дървата и въглищата за огрев, с които обичайно се отопляват хората в селата както и проблемите на доста места с доставянето на дърва.
 Доходите на семействата изпреварват разноските, свива се потреблението на самун и месо Доходите на семействата изпреварват разноските, свива се потреблението на самун и месо
В интервала януари-март за 74.6% от хората приходът на семейството е останал без смяна по отношение на последните 12 месеца. Този дял нараства с 1.6 процентни пункта в съпоставяне със същото тримесечие на 2022 година.

Увеличение на приходите са показали 20.1%, което е също с 1.6 процентни пункта повече спрямо първото тримесечие на 2022 година, когато нарастване са имали 18.5% от хората.

С 3.2 процентни пункта до 5.3% се намалява делът на хората, за които приходите са намалели.

Много хора мъчно си покриват разноските

Делът на хората, които изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски, продължава да е релативно висок - над 75%. С известни усложнения са 35.8%, а 26.8% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, като доста мъчно дефинират това 14.2%. Делът на справящите се доста мъчно се усилва с 0.6 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски 19.7% от хората а едвам 3.5% не изпитват никакви усложнения. Общо делът на тези, които се оправят без усложнения през първото тримесечие се усилва с 1.5 процентни пункта по отношение на година по-рано.

Общата задоволеност от живота приблизително за интервюираните е 5.71 през първото тримесечие на 2022 година и се покачва до 5.99 през първото тримесечие на 2023 година, измерена по същата канара от 0 до 10.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР