Общо 24 фирми ще премахват незаконните строежи в цялата страна

...
Общо 24 фирми ще премахват незаконните строежи в цялата страна
Коментари Харесай

Започва ударно премахване на незаконни строежи в цялата страна

Общо 24 компании ще отстраняват противозаконните градежи в цялата страна в продължение на две години. Те се избират с открита процедура по Закона за публичните поръчки, като страната е разграничена на 6 обособени позиции, съвпадащи с регионите за обмисляне. За всеки регион ще се изберат до 4 компании,

с които ще се сключат рамкови контракти и те ще отстраняват противозаконните постройки, за които заповедите за унищожаване са влезнали в действие, обясниха за “24 часа ” от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК).

Това не е правено отдавна, а едвам неотдавна бяха отпуснати средства за тази цел.

В бюджета за 2024 година са планувани един милион лв. за наложително унищожаване на противозаконни градежи. Според изчисленията заложените средства ще са задоволителни за осъществяване на плануваните действия, обясниха от ДНСК.

Миналата година у нас непринудено са отстранени 27 градежа. До наложително разрушение на постройката се стига едвам когато заповедта е влезнала в сила

и е минал срокът за непринудено унищожаване. Иначе предходната година са издадени 22 нови заповеди за унищожаване на противозаконни градежи.

Служителите на ДНСК са направили през 2023 година 9 499 инспекции на градежи на място в това число и на работата на компании за строителен контрол. Отделно от това са направени 34 632 служебни инспекции по правомерност на издадените от разнообразни органи позволения за градеж и заповеди за допълнението им.

Според доклада за предходната година строителният надзор у нас е издал 203 акта за открити административни нарушавания и наказателни постановления против длъжностни лица на общини, основни архитекти, кметове на общини.

Има случай, в който на един градоначалник са наложени 5 наказателни постановления.

Основните аргументи за нарушаванията при локалната власт са установени основни нарушавания на Закона за устройство на територията и наредбите по използването му по повод съблюдаване на подробните устройствени проекти, разпоредбите и нормите за планиране. Издавани са да вземем за пример непозволено позволения за градеж,

които са анулирани от ДНСК, включително и такова за фотоволтаичен парк.

Общините са получили наказателни постановления и поради непроизнасяне в законово регламентирания период по подадени заявки за позволения за градеж и удостоверения за въвеждане в употреба.

За 2023 година чиновниците на ДНСК са направили общо 44  131 инспекции на строителни бумаги, на градежи и на строителни артикули. Това включва всички служебни инспекции на издадените от общините позволения за градеж, активността на надзорните компании, както и инспекциите, осъществени по тъжби и сигнали.

Само за предходната година органите на ДНСК са съставили общо 1376 акта за открити административни нарушавания, административни актове по Закона за устройство на територията и административнонаказателни производства.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР