Общо 134 фирми от региона са подали проекти за малко

...
Общо 134 фирми от региона са подали проекти за малко
Коментари Харесай

Област Русе се нареди сред отличниците в страната при кандидатстването по първата процедура от НПВУ

Общо 134 компании от района са подали планове за малко над 26 милиона лв. по мярката „ Технологична рационализация “, даваща опция за закупуване на машини и съоръжение.

Така бизнесът от русенско се оказва на четвърто място по интензивност в страната след столицата, Пловдив и Варна. Според регионалния шеф Анатоли Станев положителният резултат се дължи на дейната осведомителна акция, която бе извършена в региона. Припомняме, че тя бе проведена в извънредно къси периоди, само че все пак съумя да срещне на едно място бизнеса с представители на държавната и локална власт. Станев организира и взаимна приемна с министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев. Нейната цел бе да обезпечи налична информация пред компаниите за опциите, които им се оферират от страна на държавното управление, като на място бе отговорено в елементи на всеки подложен въпрос. „ Считам, че сходни начинания са в основата на построяването на механизми за ефикасна връзка сред бизнеса и страната “, разяснява регионалният шеф. Станев отбелязва още, че сходна мярка ще способства за основаването на висока добавена стойност и в допълнение поощряване на вложенията от страна на микро-, дребните и междинните компании, които са гръбнакът на българската стопанска система и надлежно водещ фактор за превъзмогване на рецесиите и районните несъответствия.

Процедурата „ Технологична рационализация “ беше ориентирана към микро-, дребните и междинни предприятия, а документите се подаваха напълно онлайн през системата ИСУН 2020. Подкрепа за софтуерна рационализация на своя бизнес са декларирали общо над 2500 претенденти в цялата страна за безвъзмездната помощ в размер над 620 млн. лева От бизнеса в София-град, обичайно като при други процедури, има най-вече претенденти – 650 плана за близо 112 млн. лева На последващо място се подрежда Пловдив с подадени 358 планови оферти за безплатна помощ от близо 104 млн. лева и Варна със 146 оферти за над 31 млн. лева Най-малко оферти по първата мярка на НПВУ има от областите Видин (9 броя), Търговище (23 броя), Ямбол (24 броя) и Разград (25 броя).

До Нова година Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа ще разгласява листата с утвърдените за финансиране планове от цялата страна.

За микропредприятия общата безплатна сума може да бъде до 180 хиляди лева, за дребни предприятия е до 350 хиляди лева, а за междинни – до 700 хиляди лева.  Средствата са за ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат вложени общо 260 млн. лева

За рекордно къс период бяха утвърдени от Европейска комисия двете нови европрограми по линия на Министерството на нововъведенията и растежа за общо над 5 милиарда лева – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева (изпратена на 16 август и утвърдена на 3 октомври) и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева (изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР