Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая ще бъдат

...
Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая ще бъдат
Коментари Харесай

Обновяват столичния автопарк със 120 автобуса и 63 нови трамвая

Общо 120 нови рейса и 63 нови трамвая ще бъдат доставени за градския превоз на София до 2028 година Това оповестиха зам.-кметът по превоз и финанси Дончо Барбалов и зам.-председателят на комисията по превоз към Столичния общински съвет Зафир Зарков.

В София са открити девет нови линии на градския превоз за последните четири години. В този интервал са изменени 25 маршрута на придвижване, направени са 300 оптимизации на разписанията и е осъществено ускоряване на 100% от трамвайните линии.



Снимки: Българска телеграфна агенция

" Столичен автотранспорт " ЕАД разполага с общо 661 рейса, от които 264 съчленени и 397 единични, в това число и 72 електрически рейса, съобщи Зарков. Средната възраст на единичните рейсове е 8,8 години. А междинната възраст на 18-метровите съчленени рейсове е 11,3 години, добави общинският консултант. Той напомни, че в последните осем години една трета от трамваите са сменени с нови. Климатизирани и нископодови са всички тролейбуси и електробуси, които работят на територията на столицата.

Общо 63 нови, нископодови, климатизирани трамвая следва да бъдат доставени в София на разнообразни стадии до 2028 година, заяви Зафир Зарков. До 2026 година следва да дойдат 50 електрически, 12-метрови, нови рейса. Общо 40 рейса, 18-метрови, се чакат до 2029 година.

Зафир Зарков обърна внимание на казуса с дефицита на водачи в градския превоз. Основната причина е, че водачите отпътуват да работят в Европа за два пъти по-високо заплащане. През последните пет години заплатите в автотранспорта са се нараснали с над 60%, като водачите получават чиста заплата към 2000 лв., изясни Зарков. Въпреки това обаче водачи липсват и се обмисля наемане на водачи от чужбина, да вземем за пример от Казахстан.

Планираният пробег на градския превоз за тази година е 63,8 милиона километра, което е с към 780 000 км повече по отношение на предходната година. Средствата за финансиране на градския превоз идват от продажбите на Центъра за градска подвижност на транспортни документи, от приходите на общинските транспортни оператори, има обезщетения от Столичната община, отпускат се средства от държавния бюджет. По данни на Центъра за градска подвижност предстоящите доходи за тази година са 3 млн. лв., осведоми още Дончо Барбалов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР