Общо 11 проекта за фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства,

...
Общо 11 проекта за фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства,
Коментари Харесай

ФНИ финансира с 1,7 млн. лв. проекти за научни изследвания, свързани с пандемията

Общо 11 плана за фундаментални научни проучвания по публични провокации, свързани с пандемията от COVID-19, ще бъдат финансирани от Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ) с към 1,7 млн. лева Конкурсът е съгласуван с нуждата от осъществяване на научни проучвания в съкратени периоди за решение на медико-биологичните и социално-икономическите проблеми, подбудени от пандемията, и е разгласен в осъществяване на Постановление на Министерски съвет 89 от 8.05.2020 година Продължителността на плановете е до 24 месеца.

Обявяването на новия „ Конкурс за финансиране на фундаментални научни проучвания по публични провокации, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 год. “ провокира мощен интерес измежду научната общественост, като бяха подадени общо 73 планови оферти в двете тематични посоки – 1. Медико-биологични проблеми “ и 2. Социални, стопански и просветителни аспекти на пандемията COVID-19 “. 

В „ Тематично направление 1. Медико-биологични проблеми “ са подкрепени 7 плана, в които като базови или партньорски организации вземат участие в колективи от Медицинския университет – София (3 проекта), Медицинския университет – Пловдив (1 проект), Военномедицинска академия (2 проекта), Национален център по заразни и паразитни заболявания (2 проекта), УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " (1 проект), Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “ (2 проекта), Институти на Българска академия на науките (4 проекта). Одобрените за финансиране планове са ориентирани към следните тематики:

- Биологични и биомедицински проучвания на SARS-CoV2, в това число структурата и организацията на вируса, метода му на навлизане в организма и клетките и механизми на вътреклетъчно предаване.
- Епидемиологични и имунологични проучвания, свързани с протичането на инфекцията със SARS-CoV2.
- Разработване на проучвателен модели за наблюдаване на вируса в действителни условия и нови диагностични средства за характерно доказване на SARS-CoV2.
- Фактори на околната среда, които повлияват на предаването и оцеляването на вируса SARS-CoV2, потвърдени при модели in vivo.

В „ Тематично направление 2. Социални, стопански и просветителни аспекти на пандемията COVID-19 “ ще бъдат подкрепени общо четири плана, два от които са от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, и по един на колективи от Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “ и от Университета за национално и международно стопанство. Сред тематиките на определените за финансиране научни планове са правни проблеми, зародили по отношение на рецесията, проучване на икономическите измерения на пандемията COVID-19, разбор и оптимизация на социално-икономическите ограничения за понижаване на отрицателните последици от пандемията, разработка на интегрален модел за предугаждане и предварителна защита на отрицателни резултати от бъдещи епидемиологични рецесии.

Пълен лист на утвърдените за финансиране планове е оповестен на официалния уебсайт на  Фонд „ Научни проучвания “.

Приложение: Одобрени за финансиране планови оферти.

1. Медико-биологични проблеми

2. Социални, стопански и просветителни аспекти на пандемията COVID-19

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР