Общият съд на ЕС отмени решение на Европейската комисия, съгласно

...
Общият съд на ЕС отмени решение на Европейската комисия, съгласно
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отмени глоба от € 77 млн. на Българския енергиен холдинг

Общият съд на Европейски Съюз анулира решение на Европейската комисия, според което Българският енергиен холдинг (БЕХ) е злоупотребил с господстващото си състояние, като е отказал достъп до стратегически газови инфраструктури в България.

Това оповестиха от Съда в Люксембург.

През 2018 година Европейска комисия санкции БЕХ със 77 068 000 евро. Тази санкция също е анулирана.

(Решението и жалбите можете да видите.)

Причината за глобата съгласно Брюксел бе, че холдингът дружно с дъщерните му държавни сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ е блокирал достъпа на частната компания „ Овергаз “ до основна газова инфраструктура в България. Това е нарушаване на антимонополното законодателство на Европейски Съюз.
Случаят
Снабдяването на България отдавна зависи съвсем напълно от вноса на съветски газ. Той се придвижва през Украйна, а по-късно през Румъния основно по румънския директен газопровод 1, стопанисван от локалния оператор „ Трансгаз “.

По силата на съглашение от 2005 година „ Булгаргаз “ получава извънредно право на прилагане върху този газопровод до края на 2011 година Споразумението е удължено до 2016 година

„ Овергаз “ подава тъжба до Европейска комисия през 2010 година След осъществяване на следствие с решение от 17 декември 2018 година Европейска комисия Комисията установи, че държанието на тези сдружения съставлява корист с господстващо състояние на пазара за доставка на газ в България. Нарушението се състои в отхвърли да се даде достъп на трети лица, в това число на „ Овергаз “, до румънския директен газопровод, както и до газопреносната мрежа и до газохранилището в Чирен в интервала от 30 юли 2010 година до 1 януари 2015 година

Според Комисията това е попречило на съперниците на „ Булгаргаз “ да развият предлагането си на територията на България. Ето за какво Комисията постанова на посочените сдружения санкция от 77 милиона евро.

БЕХ и дъщерните му сдружения обаче подават пред Общия съд на Европейски Съюз тъжба за анулация на решението или, при изискванията на вероятност, за понижаване на размера на санкцията.
Решението
С решението си Общият съд анулира решението на Комисията. Мотивите са, че заради неналичието на опция румънският газопровод 1 е представлявал безусловно нужна инфраструктура за преноса на съветски газ към България. Макар, че „ Булгаргаз “ не е притежател на този газопровод, сдружението е имало извънредно право на прилагане върху него. Това е довело до установяването на състояние на надзор и затова на господстващо състояние на Булгаргаз на посочения пазар.

Общият съд приема обаче, че Комисията не е потвърдила, че държанието на „ Булгаргаз “ по отношение на достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на компликациите, с които се сблъскват трети лица, които желаят да получат достъп до тръбите, с цел да доставят газ от Русия до България. Така всички нередности, които хипотетично е допустимо да са позволени от „ Булгартрансгаз “ по отношение на газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да съставляват нарушаване на разпоредбите на конкуренция на Европейски Съюз. Нито едно дружество не е могло да навлезе на българския пазар на газ без достъп до румънския газопровод 1.

Общият съд приема също, че Комисията не е дала опция на БЕХ да развие изцяло позицията си във връзка с нарушаването, в което е упрекнат. Така Европейска комисия е нарушила правото на холдинга на отбрана.

При тези условия Общият съд приема, че Комисията не е потвърдила съответно, че групата БЕХ е злоупотребила с господстващото си състояние на пазара за доставка на газ в България.

Актът на Общия съд може да бъде обжалван единствено по правни въпроси пред Съда на Европейски Съюз в период от 2 месеца и 10 дни, считано от съобщаването му.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР