Общият размер на досегашните инвестиции достига 5 млн. евроТрима общински

...
Общият размер на досегашните инвестиции достига 5 млн. евроТрима общински
Коментари Харесай

Търново кандидат за награда на ЕС и фондацията на Пласидо Доминго

Общият размер на досегашните вложения доближава 5 млн. евро


Трима общински съветници от разнообразни политически сили създадоха общ план, с който Велико Търново кандидатства за премията на Европейския съюз за културно завещание. Мария Илчева от Реформаторски блок, Нейко Генчев от ГЕРБ и Иван Александров от БДЦ са основали създаването „ Реставрация, консервация и социализация на резервата Трапезица ”.
 14_mi  14_ng  14_ia
„ Тя съставлява книга на британски език, с извънредно богат снимков материал, проследяваща цялото възобновление на историческия рид. В нея са разказани над 10-годишните старания, положени от институции, експерти и общественици, с цел да се стигне до днешния тип на историческия рид Трапезица. Това беше непосилен труд и съм спазил прецизно условията, материалът да е илюстрован с 25 фотографии, които да отразяват положението на обекта преди и след проучвателните действия, както и да са със непокътнати авторски права. Текстовете да са до 200 думи, както и да има прибавен диск с видео “, показа пред „ Труд “ Нейко Генчев, който е притежател на издателство „ Фабер “ във Велико Търново.

Тримата съветници създали плана безусловно безплатно, а Нейко Генчев даже влага четирицифрена сума за снимането на кино лентата и за снимковия материал. Кандидатурата на Велико Търново за премията на Европейски Съюз към този момент е минала сполучливо първия кръг.

„ Надявам се през март 2018 година, когато ще бъде разгласен спечелилият, да се поздравим с добра вест “, съобщи кметът на общината Даниел Панов.

Наградата е едно от най-престижните оценки в областта на културното завещание. „ Присъжда се от 1987 г, а България кандидатства в този момент за първи път. Отличието се връчва взаимно от Европейски Съюз, в границите на стратегия „ Творческа Европа “, и интернационалната организация „ Europa Nostra “ с ръководител Пласидо Доминго. Призът разпространява уменията и отдадеността на архитекти, специалисти по културно завещание, доброволци, учебни заведения, локални общности, медии и притежатели на културни полезности “, акцентира Нейко Генчев.

Той осведоми, че премиите се присъждат за изключителни достижения в четири категории. Консервация – за значими планове в региона на консервацията и адаптирането на културно завещание, Проучване – за проучвателен планове, които имат осезателен резултат за опазването и разпространение на културното завещание в Европа, Отдадена работа – за персони или организации с потвърден принос в региона на опазването и популяризирането на културното завещание на Европа, Образование, образование и повишение на публичната информираност – за сполучливи просветителни начинания в региона на материалното и нематериалното културно завещание.

„ През 2018 година ще бъдат отличени до 30 плана и начинания, а до 7 ще получат Голяма премия на стойност 10 000 евро. Чрез електронно гласоподаване ще бъде избран носителят на Наградата на публиката.  Ако нашият план бъде отличен, историческият рид Трапезица ще бъде рекламиран и разпространяван от Европейски Съюз и фондация „ Europa Nostra “, като това ще притегли във Велико Търново над 200 000 туристи годишно от Западна Европа “, показа още Нейко Генчев.

Той посочи, че общата рамка на плана обгръща 10 години. Използваните в създаването модерни реставрационни способи и техники целят запазване на скъпия принос на всички интервали от живота на паметниците, на полезността им във всичките й аспекти – научни и естетико-художествени. Реставрационните и консервационни намеси се предхождат и реализират след документиране на паметника и на изпълняваните реставрационни действия, разказани в Закона за Културното завещание.

В случая обект на запазване са освен ярките архитектурни достижения от предишното, само че и фоновата архитектура и цялата урбанистична конструкция, непокътната в резервата „ Трапезица “.

„ За пръв път архитектурни монументи, въпреки и основани през от дълго време отминали столетия, се осмислят като витален детайл на актуалната реалност и капацитет за нейното развиване. Това е изключително значимо, тъй като през днешния ден културното завещание на всеки народ се осъзнава като общочовешко благосъстояние и надлежно архитектурният и исторически резерват „ Трапезица “ е част освен от средновековната европейска картина, само че и от актуалната културна среда на Европа – стойности, които са реализирани освен със съхраняването на достоверните структури посредством потреблението на актуалните консервационни и реставрационни техники, само че и с експонирането им и вграждането им в актуалната градска среда и културен ландшафт “, безапелационен е Генчев.

 14-3 Хълмът Трапезица е освен незабравим феодален обект, само че и място, населявано още от късния халколит заради прелестното си разположение и подобаващите условия за живот. Цитаделата на средновековния квартал Трапезица, част от столичния Търновград, е сцена на първите публични археологически разкопки в България, осъществени съвсем незабавно след освобождението на страната през 1879 година Проучвания са правени през 1884, 1900, през 30-те години на ХХ в., в интервала 1992–1994 година и от 2007 година до момента.

През 2007 година от Българска академия на науките е призната 30-годишна стратегия за археологически изследвания, като първата част от нея е изпълнена при реализирането на сегашния план в годините 2007-2016. В нея се включва изследване на крепостната система, жилищното застрояване, информационната мрежа и църковното строителство. За тази цел цялата повърхност на хълма е разграничена на шест огромни бранша, с повърхност сред 6 и 12 дка. Всеки един от тези браншове включва част от крепостната стена с прилежащите крепостни уреди – врати, потерни, кули, контрафорси, стълби, жилищните и индустриални здания от градските квартали, църквите и некрополите, уличната мрежа към тях. В секторите са обособени и по няколко обособени обекта, свързани с избрани архитектурни структури – крепостни стени и уреди, жилища, църкви, некрополи, улици и площади.

Програмата планува новоразкритите антични остатъци да бъдат поетапно консервирани и реставрирани. Проучват се и подградията към крепостта Трапезица, като разделят съгласно тяхното разположение на източно, южно и западно. Според програмата полевата обработка на материалите и документите се прави на място, а добитите материали се дават на НАИМ при Българска академия на науките – София и Регионалния исторически музей във Велико Търново, като са обезпечени специфични складове.

„ През последните години е осъществена голяма работа по археологическото изследване на хълма Трапезица от доста колективи, ръководени от изтъкнати експерти като проф. Константин  Тотев, доцент Йордан Алексиев, проф. Константин Дочев, проф. Евгени Дерменджиев, доцент Деян Рабовянов, доц.Мирко Робов и други Списъкът с изявленията по тази тематика надвишава 100 “, напомня Нейко Генчев.

Археологическият резерват с повърхност от 80 дка стана модел за съдействие на всички равнища. Във финансирането му се включиха българската страна, Община Велико Търново, бяха употребявани европейски средства по оперативни стратегии, както и дарения, предоставени от чужбина. Общият размер на вложените средства доближи 5 милиона евро.

„ Това разреши да бъдат направени огромни археологически изследвания на към този момент изследваните и на непроучените сектори от хълма, осъществяване на консервационни работи по проучените обекти, механически изследвания, правене на проекти и осъществяване на реституция на избрани обекти. Създадена бе обслужваща инфраструктура – пробутване на електричество, водоснабдяване, изграждане и съоръжение на музейна постройка – интерактивен посетителски център,  туристическа алея. Изграден бе и панорамен туристически въжен превоз (фуникуляр), както и пътища и подходи за свързване към градската инфраструктура “, изброява Нейко Генчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР