Общият показател на бизнес климата се свива с 1,5 пункта

...
Общият показател на бизнес климата се свива с 1,5 пункта
Коментари Харесай

Бизнес климатът у нас се влоши през септември

Общият индикатор на бизнес климата се свива с 1,5 пункта през септември спрямо предходния месец. Това се дължи главно на влошените индикатори в строителството и услугите, сочат данни на Национален статистически институт.

Промишленост

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ резервира равнището си от предходния месец. Промишлените бизнесмени правят оценка актуалната индустриална интензивност като удобна.

Според тях обаче осигуреността на производството с поръчки е понижена, което е съпроводено и с намалени упования за активността на предприятията през идващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи бизнеса, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ.

Относно продажните цени в индустрията преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Строителство

През септември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се намалява с 5,8 пункта, което се дължи на изместване на оценките и упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията от „ по-добро “ към опазване на „ същото “.

Същевременно мненията им по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца, са по-неблагоприятни.

Недостигът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора остават главните проблеми за развиването на активността.

По отношение на продажните цени в строителството мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ остава почти на равнището си от август.

Оценките на търговците на дребно за размера на продажбите през последните три месеца са удобни, като и в прогнозите им за идващите три месеца се регистрира известно усъвършенстване.

Основните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене.

Относно продажните цени търговците чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Услуги

През септември съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ понижава с 1,7 пункта основно заради изместване на оценките на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията от „ по-добро “ към опазване на „ същото “. Мненията им по отношение на актуалното търсене на услуги са по-резервирани, като и упованията за идващите три месеца се утежняват.

Най-сериозните усложнения за активността остават конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното влияние на първия фактор.

По отношение на продажните цени в бранша на услугите мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР