Общият остатък на средствата до края на годината се предвижда

...
Общият остатък на средствата до края на годината се предвижда
Коментари Харесай

Проф. Салчев: 154 болници са постигнали минималните заплати от 2000 лв. на лекар

Общият излишък на средствата до края на годината се планува да е 86 308 000 лева, а предстоящата планирана стойност за нужда от спомагателни средства е в границите на 33 869 000 лева Това сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев пред публицисти през днешния ден по отношение на разбора на осъществяването на бюджета на Здравната каса до 30 септември.

„ Необходимост от спомагателни средства ще има в профилираната доболнична помощ, която включва диспансерното наблюдаване в границите на 15,5 млн. лева, в денталната помощ – 9, 599 млн. лева, при медицинските произведения и диетичните храни – 4, 634 млн. лева и при медикаментите 5, 149 млн. лева Тези средства, въз основата на остатъка, който имаме, могат да бъдат обезпечени с вътрешно обезщетителни промени без да се пипа запаса “, сподели той.

Във връзка с решението на Върховен административен съд да бъде спряно осъществяването на част от текстовете НРД до окончателното решение на съда проф. Салчев съобщи, че е изпратено писмо до шефовете на РЗОК да не подхващат никакви ограничения с предложение за понижаване на клиничните пътеки писмо до РЗОК. Така на лечебните заведения ще бъде заплащано по цени на клиничните пътеки съгласно контрактуваното нарастване, даже и в случаите когато не са съумели да доближат заложеното в Рамковия контракт нарастване на заплатите на личния състав.

Към 30.09 лечебните заведение, които са постигнали условията за минимална заплата на доктор 2000 лева, а на здравна сестра 1500 лева са 154. Тези, които ни са съумели да ги реализиран са 222, най-вече дребни лечебни заведения и единствено една огромна университетска болница.

„ Лечебните заведения няма да бъдат глобени, няма да бъдат прилагани и другите съставни елементи за наказания като прихващане на НУР. Никакви рестриктивни детайли към този момент не съществуват “, сподели проф. Салчев.

Той разяснява и. „ В момента годишната инфлация с струпване е 17,7% по данни на Национален статистически институт, а цените на КП са увеличени с 25%. Няма съображение за по-високо нарастване “, сподели проф. Салчев.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР