Общият обем от инвестиции в бизнес имоти в Чехия е

Общият обем от инвестиции в бизнес имоти в Чехия е ...

Инвестициите в имоти в Чехия растат, но големите сделки още ги няма


Общият обем от инвестиции в бизнес имоти в Чехия е нараснал до 426 млн. евро през второто тримесечие на тази година, сочат данни на консултантската компания Savills. Това е ръст с 42% спрямо същия период на миналата година и скок с 47% на инвестиционната активност спрямо предходното тримесечие.

„През второто тримесечие на годината регистрирахме общо 14 инвестиционни сделки, малко повече отколкото през второто тримесечие на миналата година, когато бяха финализирани 11 сделки“, казва Ленка Печова, старши анализатор в Savills в Чехия. „Офис секторът доминира пазарната активност с шест финализирани сделки, следван от индустриалните имоти и търговските площи“, допълва тя.

Местни инвеститори са вложили 160 млн. евро в бизнес имоти в страната през второто тримесечие и са придобили девет от 14-те имота, които са били обект на сделка – три в Прага и шест на регионални пазари.

Трансграничните инвестиции са надхвърлили 266 млн. евро, със 77% над равнището от предходното тримесечие, и са съставлявали 62% от обема през второто тримесечие на тази година. Прага си е възвърнала короната на водещ избор за чуждестранните инвеститори в бизнес имоти, като 90% от трансграничния капитал е бил насочен към чешката столица спрямо 51% през първото тримесечие на тази година.

Още по темата
Средният размер на трансакциите е достигнал 30,5 млн. евро, което е с 10 млн. евро под средното тримесечно равнище преди пандемията. Пазарът продължава да очаква връщането на сделките на стойност над 100 милиона евро.

За четвърто поредно тримесечие от третото тримесечие на 2020 г. насам доходността е останала непроменена сред всички класове активи. Доходността от първокласни офиси в Прага се е стабилизирала на ниво от 4,10%, подкрепена от ограничените проекти на етап строеж и устойчивите нива на наемите. Доходността от първокласни индустриални имоти за активи с добра локация и привлекателни наематели достига 4,25%. Малко са данните за доходността от първокласни търговски центрове и все пак тази от най-успешните проекти в Прага продължава да е на ниво около 5,75%.

„Инвестиционният пазар в Чехия бавно се възстановява, но остава слаб спрямо времената преди пандемията“, коментира Фрейзър Уотсън, директор на отдела за инвестиции в Savills в Чехия. „Чешкият пазар на индустриални имоти остава изключително силен, а крайно ниският дял на свободните площи в съчетание със структурата на пазара може да доведат до затягане на доходността в краткосрочен до средносрочен план“, допълва той.

От една страна инвеститорите продължават да искат офиси, но липсата на продукт остава и благоприятните възможности са относително малко, казва Уотсън. От друга страна, инвеститорите се насочват към жилищния пазар. Финализират се редица сделки, като в повечето случаи инвеститорите се ангажират да придобият бъдещи проекти още преди да е започнало строителството им или да са завършени.

„Доходността в този сектор в момента е най-малка от всички класове активи и няма да е голяма изненада, ако се затегне още повече“, отбелязва Уотсън.

Източник: investor.bg