Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Производствените цени се увеличават

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през август 2019 година нараства с 0,3% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,2%, и в добивната индустрия - с 1.0%, а в преработващата индустрия се следи понижение с 0,3%. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Повишение е записано при: производството на съществени метали - с 2,4%, производството на тютюневи произведения и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм – по 1,8%.

Най-голямо намаляване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 1,0%.

Общият показател на цените на производител през август 2019 година нараства с 3,5% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,8%, в добивната индустрия - с 5,4%, и в преработващата индустрия - с 1,0%.

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при: обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4,8%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение и производството на съществени метали - по 4,6%. Найголямо понижение на цените се следи при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 2,2%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР