Общият брой на регистрираните и одобрените електронни протоколи за скъпоструващо

...
Общият брой на регистрираните и одобрените електронни протоколи за скъпоструващо
Коментари Харесай

Министър Йоловски: Над 130 000 са одобрените е-протоколи за скъпоструващо домашно лечение

Общият брой на записаните и утвърдените електронни протоколи за скъпоструващо домашно лекуване надвиши 130 000, като на тяхна база са издадени над 103 000 е-рецепти. Това разяснява министърът на електронното ръководство Александър Йоловски. „ За по-малко от 6 месеца, откогато „ Информационно обслужване " АД вкара в употреба издаването по електронен път на „ Протокол за определяне на лекарствени артикули, заплащани от Националната здравноосигурителна каса/Районните здравноосигурителни каси (НЗОК/РЗОК) ", данните демонстрират доста положителни резултати ", уточни още той.

Е-протоколите заместват употребяваните до неотдавна хартиени протоколи за разпределяне на лекарства за скъпоструващо домашно лекуване, които се заверяваха от Националната и районните здравноосигурителни каси. Само от началото на юли, когато НЗОК и РЗОК започнаха да одобряват само електронни протоколи за скъпоструващо домашно лекуване, са регистрирани над 37 хиляди документа.

„ Въвеждането на електронните протоколи облекчава доста над 280 000 пациенти ", сподели министър Йоловски. По думите му с електронизацията на процеса отпада задължението на здравноосигурените лица да посещават РЗОК и да показват здравна документи за легализация на протокол. Това е голямо облекчение за пациентите, част от които са мъчно преносими, като им икономисва обилни средства и време. В момента заверката на протоколите по електронен път лишава по-малко от 1 ден. От друга страна отпадна и задължението на пациентите да дават в аптеката книжен документ при приемане на изписаните им лекарства.

Въвеждането на електронни протоколи усилва неведнъж и контрола от страна на НЗОК върху разходването на средствата за скъпоструващо домашно лекуване, което води до по-детайлно обмисляне, прогнозиране и ръководство на ресурсите. Електронизацията на процесите усъвършенства значително качеството на здравните услуги в България

„ В момента екипите на „ Информационно обслужване " АД работят и по системата за верификация на лекарствените артикули. Това ще разреши на НЗОК да заплаща единствено медикаменти, които са сполучливо верифицирани в системата на Българската организация по верификация на медикаментите (БОВЛ) ", разгласи Александър Йоловски. По този метод се заобикаля заплахата от потреблението на фалшифицирани медикаменти, които съставляват все по-голям риск в международен мащаб. Системата за верификация предотвратява навлизането и разпространяването на фалшифицирани медикаменти в законната дистрибуторска мрежа. Тя има за цел да се съобрази с новите условия на Европейски Съюз за попречване навлизането на фалшифицирани медикаменти и да обезпечи снабдяването на пациентите с достоверни лекарствени артикули.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР