Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове

...
Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове
Коментари Харесай

Расте броят на осигурените в пенсионни фондове

Общият брой на обезпечените лица в четирите типа пенсионни фондове към края на предходната година е 4 849 754, като нараства на годишна база с 0.64 на 100. Това оповестяват от ръководство " Осигурителен контрол " на КФН след разбор на предварителните резултати от активността по в допълнение пенсионно обезпечаване за предходната година.
Към края на декември акумулираните чисти активи на пенсионните фондове са на стойност 19.56 милиарда лв. като нарастват с 13.08 на 100.
Общите доходи на пенсионноосигурителните сдружения за предходната година възлизат на 311.10 млн. лв., а чистият им финансов резултат е в размер на 75.22 млн. лв..
Към края на предходната година са основани 7 фонда за погашение на пожизнени пенсии (ФИПП) и 9 фонда за разсрочени заплащания (ФРП). През интервала септември - декември са подписани общо 270 пенсионни контракта за погашение на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст. Парафирани са и още 1863 контракта за разсрочено погашение на средства с първите лица, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст.

За заплащанията към тези лица през интервала четвъртото тримесечие от самостоятелните им партиди са трансферирани 4.49 млн. лв. във ФИПП и 8.62  млн. лв. във фондовете за разсрочени заплащания. През същия интервал за пенсии от ФИПП са изплатени 52 хиляди лв.,  а от ФРП - 596 хиляди лв. за разсрочени заплащания на обезпечени лица и 8000 лв. еднократно на наследници на обезпечени лица, получавали разсрочени заплащания.
Еднократно от универсалните пенсионни фондове са изплатени и средства на стойност 58 хиляди лв. на обезпечени лица, навършили пенсионна възраст.

Прогнози

Очакванията на пенсионно-осигурителните сдружения за активността им през първото тримесечие на 2022 година са по-сдържани по отношение на оптимизма им в края на 2021 година.
Прогнозата е, че акумулираните активи в спомагателните наложителни и в спомагателните доброволни пенсионни фондове ще продължат да нарастват, само че с по-скромни размери по отношение на оценката на финансовите медиатори през четвъртото тримесечие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР