Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната

...
Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната
Коментари Харесай

Гласовете за общински съветници на половин милион души са недействителни

Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната е 412 701 или 15,46% от подадените от гласоподавателите гласове, заяви Институт за развиване на обществената среда, написа Българска национална телевизия. За съпоставяне при предходните локални избори през 2019 година недействителните гласове са били 466 077 или 15,09 %. Тоест съвсем същият.

Избирателите в Столична община са най-вече, а в това време едвам 4,9 % от тях са подали недействителни гласове. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то междинният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17,14%, показват от института.

Най-висок дял недействителни гласове за съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. А десетте общини с най-голям % на недействителни гласове, може да видите в идната графика.

Броят на недействителните гласове във вота за кмет след първия тур на локалните избори е 39 961 бюлетини. Първенци по недействителни бюлетини са София град – 6 075, Софийска област – 3895, Варна – 3 507, Пазарджик – 2 207, Хасково -2 005, Пловдив – 1 950 и Плевен – 1 912.

Според Института за развиване на обществената среда казусът с действителните гласове можеше въобще да не съществува, в случай че машинното гласоподаване не бе анулирано часове преди изборния ден от ЦИК. Дори употребявайки ги единствено като принтери, машините не позволяват нереален глас и в този смисъл няма и предпоставки за подозрение в секционните комисии при отчитането в края на деня. Данните от последните шест акции, в които се гласуваше с машинни устройства, ясно демонстрират ниския дял на недействителните гласове от 2021 година насам – такива бюлетини имаше единствено в секциите, в които се гласуваше с хартия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР