Общите нетни оперативни парични постъпления от дейността на групата Тексим

...
Общите нетни оперативни парични постъпления от дейността на групата Тексим
Коментари Харесай

Групата Тексим Банк удвои печалбата за полугодието

Общите чисти оперативни парични приходи от активността на групата „ Тексим Банк “ през първото шестмесечие се усилват с 15.19% и възлизат на 9.98 млн. лв., съгласно междинния консолидиран финансов доклад на кредитната институция. От сдружението регистрират понижение на чистия приход от лихви - с 2%, до момента в който чистия приход от такси и комисионни се усилва с 4.97 на 100.

От банката означават, че приходите и разноските й за полугодието отразяват общата икономическа среда и въведеното изключително състояние в страната заради разпространяването на ковид-19. Пандемията докара до смяна в обществения живот и метода на организация на работата в доста компании.

Консолидираният финансов резултат на " Тексим Банк " за шестте месеца на тази година е облага от 1.36 млн. лв. като тя съвсем се удвоява по отношение на същия интервал година по-рано.

Банковата група включва " Тексим Банк " /банката майка/ и следените от нея три дъщерни сдружения. В ръководещото сдружение " Тексим асет мениджмънт " ЕАД има 100% от капитала. То е провело четири договорни фонда - " Тексим България ", " Тексим Консервативен фонд ", " Тексим Балкани " и " Тексим Комодити Стратеджи ". Банката майка има по 100% от дружествените дялове на " Тексим Проекти " ЕООД и на „ Тексим Проджект къмпани “ ЕООД.

В края на юни активите на " Тексим Банк " са нарастнали с 0.06% по отношение на 2021-а до 537.48 млн. лв.. Това е резултат от понижение на балансовата стойност на заемите на клиенти, разнообразни от банки, и растеж на вземанията по съглашения за назад изкупуване на скъпи бумаги. Портфейлът на банката по кредитополучатели сочи 71.2% дял на корпоративните клиенти и 28.8% за жители и семейства.

„ Тексим Банк " продължава политиката за растеж в кредитирането посредством предложение на нови артикули. Числата обаче демонстрират понижение на размера на заемите както към частни лица, по този начин и към корпоративни клиенти.

От банката означават, че аргументите за незначителното понижение в портфейлите е подбудено от икономическата конюнктура в страната и въздействието на ковид-19. Заедно с това, от кредитната институция резервират политиката на закостенял метод при разрешаване на заемите за своите клиенти, като настоящо се проучва положението на секторите със усложнения.

Също по този начин вложенията в скъпи бумаги се усилват.

Общата сума на отговорностите на банката бележи растеж от 0.01% по отношение на края на предходната година. В структурата на пасива с максимален дял са привлечените средства от клиенти, разнообразни от кредитни институции, без отговорностите по действен и финансов лизинг – 93.61%, само че техния размер понижава.

Най-големите акционери са " Уеб финанс холдинг " АД с дял от 18.88%, " Сила холдинг " АД - с 8.93%, и ПОК " Съгласие " АД - с 6.98 %. " Инвест кепитъл " има 5.17% от книжата с право на глас. Дружествата " Датамакс " АД, " Датамакс систем холдинг " АД и " Итрейд " АД, в качеството им на свързани лица, имат дружно 14.81% от капитала.  От мениджърите на " Тексим банк " само Мария Видолова - член на управителния съвет и изпълнителен шеф, има акции в сдружението, което ръководи - 569 акции или 0.002 %.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР