Общинското предприятие за екологичен градски транспорт Екобус – Пловдив вече

...
Общинското предприятие за екологичен градски транспорт Екобус – Пловдив вече
Коментари Харесай

„Екобус – Пловдив” иска да купи 20 електробуса за 24 млн. лева, но не знае откъде да вземе пари

Общинското дружество за екологичен градски превоз „ Екобус – Пловдив ” към този момент е направило своята бизнес стратегия, която ще се гласоподава на съвещание на локалния парламент. Стратегията е от малко над 40 страници, като няма основна разлика от предходните размишления на Община Пловдив за развиване на сдружението.
Прочетете още
Това, което е новото е, че има повече конкретика по отношение на по какъв начин ще действа сдружението, само че няма изясненост от кое място ще се вземат финансовите средства.

Първата стъпка на „ Екобус – Пловдив ” до отчета на шефа му Илко Търпов е да се вземе лиценз за сдружението, като се наеме един рейс. За да се носят някакви доходи на общинската компания, Търпов предлага теренът, който бе апортиран в Тракия да се дава чартърен, до момента в който не стартира построяването на депото. Друга концепция е да се отдават чартърен електрически тротинетки и колела.

За действителния старт на сдружението обаче са нужни 30 млн. лв.. От тях 24 млн. лв. са за закупуване на 20 електробуса, които да обслужат бъдещите линии 103 и 104, които от Коматево и „ Тракия ” ще стигат до езиковите гимназии и ПУ „ Паисий Хилендарски ”. Останалите 6 млн. лв. са за създаване на депото, зарядните станции и други.

Освен това би трябвало да се назначат 56 души – 40 водача, 6-ма ръководители и административен личен състав, 4 техници и 4 души за защита и разчистване.

Бизнес проектът е до 2026 година. Според него още идната година компанията ще има разноски от  160 000 лв. и никакви доходи. Реалният старт на линиите се чака през 2025 година, когато разноските ще скочат до 1,6 млн. лв.. Тогава обаче се чакат и доходи в подобен размер – от билети, карти и дотации.

Към момента обаче няма никаква изясненост от кое място ще бъдат взети парите, с цел да се осъществя този бизнес проект. Вариантите са – общинският бюджет, заем или европейски стратегии. И към днешна дата не се знае по каква оперативна стратегия може да се кандидатства за финансиране. С други думи – проект има, изясненост от кое място ще се вземат парите – не.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР