Общинското дружество продължава да влошава финансовото си състояние и вече

...
Общинското дружество продължава да влошава финансовото си състояние и вече
Коментари Харесай

"Топлофикация София": С дългове и загуби, но искана и от община, и от държава

Общинското сдружение продължава да утежнява финансовото си положение и към този момент е в сериозно положение. Решението, към което се върви, е БЕХ да го придобие и да погаси отговорностите към "Булгаргаз ". Дългосрочно е нужна инвестиция 450 млн. лева, с цел да може да се усили производството на ток, от който в действителност се печели.
" Като една същинска рекетьорска организация това държавно управление ни докара до решението да му прехвърлим акциите си в " Топлофикация София ". Това са думи на Бойко Борисов от ноември 2008 година в качеството му на кмет на столицата и мажоритарен притежател на топлофикацията. По това време софийското парно е в сериозно състояние и пред банкрут, защото дължи над 370 млн. лева на държавната " Булгаргаз ", а с цел да я избави, държавното управление на Сергей Станишев предлага точно това - да стане държавна.

Точно 13 години по-късно обстановката е аналогична. " Топлофикация София " отново е общинска, ръководи се от партията на Борисов - ГЕРБ, и отново би трябвало да бъде спасявана. Новото е, че финансовото й положение е даже още по-лошо - насъбраната загуба е над 735 млн. лева, а отговорностите надвишават 1 милиарда лева Извън това настоящо има неплатени сметки за газ към " Булгаргаз " в размер на 130 млн. лева

Решението на казуса, което се предлага в този момент, е същото като през 2008 година - сдружението да стане държавно, като бъде добито от Българския енергиен холдинг. Тогава резултат нямаше и тъкмо по тази причина в този момент пораждат редица въпроси: по какъв начин ще се случи промяната на собствеността, ще се погасят ли задълженията, кой ще ръководи отсега нататък сдружението, ще се реализира ли дълго отлаганият план за рационализация и създаване на нови мощности и така нататък
Толкова огромна, че не може да банкрутира
Столичната топлофикация в никакъв случай до момента не е била в толкоз тежко състояние. Поглед към доклада на сдружението за 2020 година демонстрира насъбрана загуба над 735 млн. лева и повече от 1 милиарда лева отговорности. През тази година обстановката се утежнява още, като загубата евентуално ще се усили с съвсем 100 млн. лева, а отговорностите - с близо 200 млн. лева

Най-странното в тази ситуация е, че " Топлофикация София " постоянно е работила по контролирани цени, които й подсигуряват облага, стига събираемостта на сметките да е висока и да няма източване на средства от компанията. По последните данни близо 90% от хората си заплащат сметките, тъй че от тази позиция няма доста какво да се направи. Интересно е обаче, че толкоз огромно сдружение, към което има значителен обществен интерес, не употребява реномирани интернационалните инспектори, а локалния " Одит Консулт 2004 ".

Всъщност истината е, че няма необикновен тласък за стягането на финансовата дисциплинираност в " Топлофикация София ", защото тя е толкоз значима и огромна, че просто не може да банкрутира или да спре, колкото и пари да губи. Общо 450 хиляди семейства, обществени здания, учебни заведения и детски градини разчитат на парното и в случай че него го няма, ще би трябвало да се отопляват на дърва, въглища или пелети, защото няма действителна опция за еквивалентна подмяна с електрическа сила - мрежата на София безусловно ще се изпържи поради натоварването. Което пък прави " Топлофикация София " най-големия екологичен план в столицата - в случай че тя спре, CO2 излъчванията ще се усилят 2.5 пъти. Столичното парно е и най-големият консуматор на природен газ в България (около 30% от общото потребление) и възможното му прекъсване би нарушило осъществяването на интернационалните контракти с " Газпром " и Азербайджан.
Холдинг касичка
Горещият проблем в този момент обаче е различен - " Топлофикация София " за поредна година не си заплаща сметките за ползване природен газ към " Булгаргаз " (около една трета от приходите на компанията), като настоящите отговорности са над 130 млн. лева Това може да провокира ликвиден проблем за държавния снабдител по договорите му за съветски и азерски газ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Икономика 3 Компании 1 Технологии 2 Икономика 3 Коментари и разбори 1 Технологии 2 Технологии 3 Градове
" Парите би трябвало да бъдат изплатени, с цел да се предплатят на " Газпром " доставките за ноември ", сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов и уточни, че даже в този момент сумите да бъдат покрити от Българския енергиен холдинг, през идващия месец още веднъж може да сме в това състояние.

Досега БЕХ постоянно е изкупувал отговорностите на топлофикацията към " Булгаргаз ", като става дума за общо 719 млн. лева, без да се броят последните 130 млн. лева, за които сега се търси решение и най-вероятно също ще бъдат цедирани.

" Не финансираме ли " Булгаргаз " няма по какъв начин да платим газа на руснаците. Тогава ще оставим цяла България без газ ", сподели шефът на БЕХ Валентин Николов. Именно по негово предложение ще бъде основана и работна група, която да приготви смяната в собствеността на " Топлофикация София ". По информация на " Капитал " договорката ще е безплатна, а част от задълженията към БЕХ могат да бъдат капитализирани, с цел да се заобиколят рестриктивните мерки за държавна помощ. Към момента не е ясно какво тъкмо ще се случи с инвестицията в инсинератора за RDF боклуци при възможна такава договорка - бенефициент по европроекта е Столичната община, а ползвател е топлофикацията.
Валентин Николов, изпълнителен шеф на държавния БЕХ Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР