Общинският съветник Юлиян Тошев подготвя сигнал до прокуратурата за разходваните

...
Общинският съветник Юлиян Тошев подготвя сигнал до прокуратурата за разходваните
Коментари Харесай

Общински съветник дава на прокурор кмета на Козлодуй Маринела Николова, купувала саксии по 438 лв.

Общинският консултант Юлиян Тошев приготвя сигнал до прокуратурата за разходваните средства от кмета на Козлодуй Маринела Николова за озеленявате в общината за последните три години, научи организация BulNews. До крайната мярка се стигна, откакто в отговор на негово питане към Николова, бе икономисан цялостния размер на изхарчените пари за растения и съоръжения, както и за неналичието на социална поръчка за това.
Още на 3 април общинският консултант Юлиян Тошев е сложил документално въпроси към кмета на общината Маринела Николова какви разноски за озеленяване са направени в интервала от 1 януари 2016 година до 31 декември 2018 година, включително и за закупуване на саксии и арт-инсталации, от бюджета на община и от този на общинско дружество „ Комунална активност “.
Отговорът на въпроса във тип на общи числа за 2016-та, 2017-та и 2018-та години е бил предаден на съветника на сесията на общинския съвет на 16 май, като към него има приложени и фактури за закупуване на материали.
„ В този отговор не са приложени всички фактури по разноските за озеленяване и от тук цената на посочените по години числа в отговора не е цялостна. В тези счетоводни документи, които ми бяха показани не виждам фактури за палмите, които са закупени, за арт-инсталациите. Няма я и фактурата за саксиите за ел. стълбове, а аз имам информация с документ, че единствено една саксия коства 438 лв.. За мен това е безумно скъпо. Но и от това, което ми е подадено като числа се открива, че годишните суми разходвани за озеленяване, надвишават прага по Закона за публичните поръчки, който е 30 000 лв.. По това, което ми е показано и което не е всичко, за година за тази активност се харчат към 60 000 лв., съгласно моята информация са повече, а социална поръчка за това не е правена.
Този отговор на моя въпрос не е обстоен и за това ще алармирам способените органи да се направи инспекция за разноските за озеленяване в този три годишен интервал, с цел да се открият действителните суми и да се потърси отговорност за какво не е обявявана социална поръчка за тази активност “, безапелационен беше Юлиян Тошев.
Той посочи, че цифрите, посочени от кмета Маринела Николова в отговора на въпроса му, са по-ниски от тези показани отново от кмета на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), с който документ Юлиян Тошев разполага.
„ Само за последната, 2018 година в отговора на питането е посочено, че разноските за озеленяване са в размер на 27 765.87 лв., до момента в който в писмото до АДФИ тази сума е над 57 600 лв. “, добави Юлиян Тошев.
Същото се отнася и за закупуваните авточасти и осъществени поправки на колите от автопарка на Общинско дружество „ Комунална активност “, където от отговора на кмета Маринела Николова е видно, че за тази активност средногодишно са разходвани към 100 000 лв., само че още веднъж без социална поръчка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР